Atenție! Pâinea congelată, la control!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Zilnic vin 25 de tiruri cu pâine congelată în România, dar noi nu știm că franzela a fost făcută cu șapte luni înainte. De astăzi, 20 octombrie, magazinele care vând pâine şi produse de patiserie, dar şi restaurantele, vor fi obligate să informeze asupra produselor obţinute prin decongelare.

Vă place pâinea caldă, care te ademenește cu un miros irezistibil? Aflați că țara noastră importă importă pâine congelată, pe care lanțurile de magazine o decongelează, chiar și după 7 luni, și o vând la raft ca pâine proaspătă, spun producătorii români. Însă, pe etichete nu este trecut acest lucru.

De astăzi, 20 octombrie, magazinele care vând pâine şi produse de patiserie, precum şi restaurantele, vor fi obligate începând să informeze consumatorii în legătură cu utilizarea produselor congelate, scrie news.ro. Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, a precizat că instituţia va iniţia controale pentru a verifica respectarea acestor reglementări.

Conform ordinului ANPC pe această temă, ”operatorii economici care comercializează către populaţie pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu menţiunea produs/din produs decongelat.

Termenul ”produs alimentar congelat” se referă la pâine şi produse de panificaţie, produse de patiserie, carne, produse de origine animală, legume, fructe.

Click! spune

Un român mănâncă în medie, lunar, 10 kg de pâine, adică 33 de franzele de 300 de grame.

În țara noastră intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, adică 875.000 de tone pe an.

Cum verifici dacă pâinea e ”vopsită”?

Punem o felie de pâine neagră sau de secară într-un castron cu apă. Dacă apa se colorează, înseamnă că pâinea conţine coloranţi. Pâinea neagră şi cea de secară este mult mai compactă şi mai grea, spun specialiștii în domeniu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net