Aţi fost cu copilul la miting, printre gaze lacrimogene? Consultaţi de urgenţă un medic

Ultima actualizare:

    Jandarmii au folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene împotriva protestatarilor FOTO: INQUAM
Jandarmii au folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene împotriva protestatarilor FOTO: INQUAM

Intervenţia în forţă a jandarmilor de la mitingul diasporei de vineri seară a lăsat urme adânci printre protestatari, care s-au adresat deja procurorilor militari. Peste 190 de plângeri au fost depuse împotriva celor care au folosit forţa ca să alunge mulţimea. Forţele de ordine au folosit nu doar bastoanele, ci şi gaze lacrimogene iritante şi grenade dispersoare, iar cei care se resimt şi au constatat că prezintă erupţii cutanate sau probleme respiratorii trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

Nu este de glumit dacă simţiţi că gazele lacrimogene, folosite de jandarmi, în piaţă vă cam pun probleme de sănătate. Medicii avertizează să consultaţi un specialist dacă aţi inhalat substanţele toxice. Foarte important de reţinut este că simptomele pot apărea mai târziu de la momentul mitingului, aşa că cel mai bine vă asiguraţi şi faceţi un control de rutină decât să trageţi mai târziu.    Substanțele folosite de Jandarmerie au fost CS și OC. CS este un aerosol lacrimogen (tear gas) numit eronat ”gaz„, iar OC este un iritant. Toţi cei expuşi ar putea avea de suferit dacă nu iau măsuri imediate, iar avertismentul este lansat de un medic. 


    dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatruFoto: arhivă personală
dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatruFoto: arhivă personală

"Nu contează, pentru mine, dacă ai fost manifestant sau jandarm în piață. Dacă prezinți orice simptom, ia contact cu un profesionist de sănătate.

Insist, înainte să enumăr posibile complicații după expunerea acută la CS/ OC, că pentru oricare din aceste simptome trebuie să vă adresați unui medic. Nu farmacist. Nu folosiți soluții sugerate pe Internet, de familie, prieteni sau vecini «înțelepți». Și nu așteptați să »treacă». Simptomele cutanate (la nivelul pielii) sunt: erupție, care poate apărea de la 12 ore după expunere sau în următoarele 7 zile,  arsuri, de obicei ușoare (grad I/II), care apar din ziua a 3-a, mâncărimi (prurit), ce poate apărea la 2 – 3 zile după expunere,  eczemă/ dermatită seboreică: de obicei apare în primele ore după expunere, dar pot trece 3 - 4 zile până apare, erupție generalizată xantomatoasă, care poate apărea la 1 – 2 săptămâni de la expunere", notează Gabriel Diaconu, medic psihiatru, specialistul care în ultimele zile a luat contact cu mai mulţi oameni traumatizaţi în urma evenimentelor din piaţă.   

Printre simptomele respiratorii se află tusea, imediat și în următoarele 2 – 3 zile, obstrucție laringeală (laringită, edem/ inflamația laringelui) – 2 – 3 săptămâni după expunere, pneumonită, bronhoconstricție și reacție de hiper-sensibilitate, la 3 săptămâni după expunere.

Mergeţi la pneumolog şi verificaţi şi copiii

"Foarte important, dacă ați inhalat gaz lacrimogen/ iritant (CS/OC) și experimentați în următoarele 2 săptămâni simptome atipice, orice sângerare a mucoaselor (tuse cu urme de sânge sau vărsături cu sânge), mergeți la cea mai apropiată cameră de gardă. Aceste manifestări sunt rare, atipice dar cu potențial sever. În cele mai recente recenzii de literatură durata medie a simptomelor respiratorii a fost de 22 de zile pentru tuse, 33 de zile pentru dispnee (dificultăți de respirație) și 38 de zile pentru dureri în gât. Având în vedere cauza, care aici este mixtă, atât iritarea căilor respiratorii cât și afectarea schimburilor de gaze la nivel pulmonar, discutați cu un specialist pneumolog despre soluții. Pe românește, nu trece nici cu sirop de tuse, nici cu pătlagină. Fiți precauți și responsabili.Aceste rânduri sunt cu atât mai importante dacă suferiți de alte probleme de sănătate pre-existente: boli cronice de plămâni, boli de inimă (hipertensiune, istoric de infarct, boală vasculară (artere/ vene)), diabet, obezitate, probleme de coagulare (trombofilie), dacă sunteți fumător, consumator cronic de alcool.E foarte important, dacă ați avut un copil prezent la miting, chiar și de vârstă mare sau la adolescență, să consultați, preventiv, un medic și în absența simptomelor sau prezența unor simptome ușoare", a explicat specialistul. 

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net