Peste 80% dintre locuitorii satului Toflea (Galaţi) sunt de etnie romă, iar de câţiva ani viaţa lor se derulează între România şi Germania. Din cauza unui focar de COVID - 19, aşezarea a fost în carantină timp de 14 zile. Luni dimineaţă, cum a fost ridicată restricţia, peste 2.000 de oameni au pornit cu maşinile spre Germania, într-un veritabil exod.


Nu mai puţin de 5.000 din cei 6.000 de locuitori dintre Toflea sunt romi. Satul din Galaţi este printre localităţile româneşti cu cele mai multe dosare de evaziune fiscală la mia de locuitori, mai ales în urma afacerilor ilegale cu fier vechi. Mai nou, satul gălăţean a ajuns să genereze o impresionată invazie către Germania.  Spre deosebire de alte comunităţi, cei din Toflea nu s-au împrăştiat prin toată Europa, ci au format o colonie puternică în oraşul german Hagen, o localitate industrială. După izbucnirea pandemiei au început restricţiile masive, iar romii au dat năvală, înapoi, în ţară.

toflea1_1.jpg

Maşinile au o destinaţie precisă: oraşul german Hagen

Peste 2.000 de oameni au revenit în perioada 15 aprilie - 15 mai, iar efectul s-a văzut în scurt timp, prin apariţia unui focar de COVID – 19, ce a dus la intrarea localităţii în carantină completă, începând cu 24 mai. Importante forţe de ordine au fost deplasate în zonă şi, timp de 14 zile, localitatea fost complet închisă.  
Carantina a luat sfârşit duminică, 7 iunie 2020, scrie adevarul.ro. Momentul a fost unul aparte: sute de maşini au început să se adune la ieşirile din sat încă din toiul nopţii, iar la ora 5.00, când jandarmii au ridicat barierele, a început cel mai ciudat exod din România ultimelor decenii. În câteva minute, peste 1.300 de oameni au plecat, iar numărul lor s-a dublat până seara. Toţi le-au declarat forţelor de ordine că au ca destinaţie Germania, locul de unde reveniseră la izbucnirea pandemiei, şi că pleacă „la muncă”, deoarece perioada de restricţii i-a lăsat fără bani. Majoritatea celor din valul care tocmai a părăsit aşezarea sunt deţinătorii unor palate impozante, chiar dacă unele nu sunt încă terminate. Din cauza exodului, la ceremonia de Rusalii desfăşurată la Toflea au participat puţini localnici.  

toflea2_1.jpg

Jandarmii au ridicat bariera duminică dimineaţă
Foto: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi

Click! Spune

Autorităţile din oraşul Hagen, prevenite că se întorc migranţii din Toflea, n-au fost entuziasmate. În Germania se înregistrează în continuare câteva sute de cazuri de infectare pe zi, iar afluxul masiv de cetăţeni străini ar putea agrava lucrurile.  

Flash News

  • INFECTĂRI. La secţia de Neurologie a Spitalului de Urgenţă Drobeta Turnu Severin au fost confirmate 12 persoane cu COVID - 19. Este vorba despre nouă cadre medicale (un doctor, cinci asistenți, trei infirmirere) şi trei pacienţi, scrie adevarul.ro. De asemenea, două asistente şi două infirmiere de la secția de Chirurgie Plastică a Spitalului Județean de Urgență Slatina s-au infectat cu virusul SARS - CoV - 2, ca urmare a focarului apărut în cursul săptămânii trecute.  
  • SOLIDARITATE. Românca Liliana Ştefănescu a devenit cunoscută în oraşelul italian Manfredonia, după ce a muncit ca asistentă medicală într-un spital cu bolnavi de COVID - 19. Gorjeanca a lucrat chiar şi 12 ore pe zi, refuzând să fie plătită, iar ziarele au relatat povestea ei, arată adevarul.ro. „Am o firmă de curăţenie şi am fost la spital să fac o dezinfecţie. Îi cunoşteam pe toți, pentru că muncisem ca asistent medical timp de mai mulţi ani”, spune Liliana. “Erau foştii mei colegi, care mi-au operat fata, iar mama mea a fost internată la ei. Cei de la spital au vrut să-mi facă un contract şi să mă plătească, dar n-am acceptat. Le-am spus că, aşa cum m-au ajutat ei, aşa simt şi eu să-i ajut în momentele dificile“, mărturisește românca. 
  • RECUNOȘTINȚĂ. O bancă din România anunță că oferă 1.000 de pachete gratuite salariaţilor din spitalele care au luptat în prima linie împotriva noului coronavirus. Înscrierile se pot face pe www.cec.ro, iar pachetele de vacanţă includ trei nopţi de cazare cu mic dejun, pentru două persoane, în unităţi hoteliere de 4 şi 5 stele. Banca va suporta integral costurile aferente. 
  • ANUNȚURI. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) afirmă că pacienţii asimptomatici, care sunt cei mai mulţi şi al căror număr este greu de estimat, transmit doar în cazuri foarte rare virusul SARS - CoV - 2. În plus, participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiţia contactului cu un bolnav. Aceste două comunicări făcute luni de oficiali ai OMS reprezintă o schimbare de poziţie, relatează Digi24. 
Loading...
Citeste tot despre: