Au pus aparate de salvat vieţi la metrou

Ultima actualizare:

    Nicolae Stavre spune că aparatul poate fi folosit  chiar şi de persoanele  care nu au studii sau  cunoştinţe medicale
Nicolae Stavre spune că aparatul poate fi folosit chiar şi de persoanele care nu au studii sau cunoştinţe medicale

Să salvezi un om de la moarte n-a fost niciodată mai uşor ca acum. Nu trebuie să sari în ape învolburate şi să-l aduci la mal, nici să intri într-o casă cuprinsă de flăcări după el. La metroul bucureştean, persoanele care suferă un infarct pot fi resuscitate pe loc de oricine are un pic de curaj.

Cinci aparate de resuscitare au fost amplasate la începutul acestei săptămâni în staţiile Piaţa Unirii 1, Piaţa Unirii 2, Piaţa Victoriei, Eroilor şi Universitate. Iniţiativa aparţine reprezentanţilor Asociaţiei Române de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU), care au pus la dispoziţia călătorilor defibrilatoare pentru salvarea celor care au probleme cu inima.

PASUL 1- Apelaţi serviciul 112 de la butonul apelare. După 15 secundeputeţi scoate defibrilatorul din cutie

simeon stalpnicul png

Aparatele sunt conectate la dispeceratul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de orice călător care vrea să salveze un om de la o moarte iminentă, chiar dacă nu are cunoştinţe medicale. Modul de utilizare e atât de simplu, astfel încât chiar şi un copil se poate aventura în acordarea primului ajutor.

PASUL 2- Întindeţi aparatul pe podea, deschideţi-l şi urmaţi instrucţiunile vocale

simeon stalpnicul png

Primul pas în folosirea defibrilatorului constă în anunţarea dispeceratului 112 (prin apăsarea butonului apelare de pe cutia aparatului) în momentul în care sesizaţi că o persoană are dificultăţi respiratorii, acuză dureri în piept sau zace întinsă pe jos. Un medic SMURD vă va spune ce vă aşteaptă în următoarele minute. Cutia aparatului de resuscitare se va deschide în 15 secunde de la apel.

PASUL 3- Îndepărtaţi îmbrăcăminteapersoanei căzute la pământ pentru dezvelirea pieptului

simeon stalpnicul png

Acum puteţi scoate defibrilatorul, care e portabil, în vederea folosirii. Îl puneţi jos, îl deschideţi şi urmaţi instrucţiunile care sunt rostite în limba română. Aparatul vă va spune să scoateţi electrozii din folia de plastic şi să-i lipiţi pe corpul dezvelit al pacientului (unul în partea dreaptă-sus a pieptului, celălalt în partea stângă-jos, în zona splinei). Odată montaţi conform ­instrucţiunilor, electrozii fac toată treaba.

PASUL 4- Aplicaţi electrozii pe piele în zonele indicate (unul în partea dreaptă-sus a pieptului, celălalt în partea stângă-jos a trupului). Electrozii preiau de aici toată treaba

simeon stalpnicul png

Cu ajutorul lor, persoana suferindă primeşte electroşocuri între 50 şi 400 de jouli, în funcţie de nevoie. Felicitări! Tocmai aţi salvat o viaţă! „Oricine poate face acest lucru ca să salveze o viaţă. Până vine ambulanţa, care poate dura 10-15 minute, acel om poate muri", e de părere Nicoale Stavre, preşedintele ARISU. Aparatele au costat 30.000 de euro, iar banii necesari cumpărării lor au fost donaţi de o importantă companie farmaceutică.

«Am avut nevoie de aşa ceva»

Ovidiu Anghelescu, 23 de ani: „Eu chiar am avut nevoie de resuscitare, însă nu a fost nimeni în preajmă să mă ajute. Mă bucur că există aşa ceva"

Cătălin Bîrja, 22 de ani: „Într-adevăr e simplu de folosit aparatul ăsta. E o idee bună că avem aşa ceva la metrou şi sper să fie de folos cuiva în viitor".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pavel palcu   special arad jpg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net