Autostrada Transilvania. A fost reziliat contractul pentru lotul Chețani- Câmpia Turzii

Ultima actualizare:

    În cinci ani, lotul Chețani- Câmpia Turzii a fost construit în proporție de 40%
În cinci ani, lotul Chețani- Câmpia Turzii a fost construit în proporție de 40%

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a reziliat astăzi, 12 martie, contractul pentru lotul A3, Chețani- Câmpia Turzii. Acesta este deranjat de faptul că lucrările ar fi trebuit să fie gata în 2018.

Contractul pentru tronsonul Chețani-Câmpia Turzii de pe Autostrada Transilvania a fost reziliat. Constructorul, compania românească Straco, a ajuns în insolvență și cu subcontractori neplătiți, astfel că nu a reușit să ducă lucrarea la bun sfârșit.

De altfel, cei 15,7km, începuți în 2016, ar fi trebuit să fie gata după doi ani. Dar, iată că suntem în 2021 și tronsonul este executat în proporție de 40%, în cinci luni înaintând cu doar 1%, potrivit CNAIR.

”Cu lucrări începute în anul 2016, dar ajunse în 2021 abia la stadiul de sub 40%, nu putem face performanță în dezvoltarea infrastructurii și a României, în general. Constructorul acestui lot, ajuns în insolvență și cu subcontractori neplătiți, a beneficiat de toată bunăvoința autorităților române, dar a sosit momentul în care trebuie să spunem destul! Este soluția pe care CNAIR a încercat din răsputeri să o evite, pentru că relicitarea restului de tronson presupune niște proceduri de relativă durată. Însă nu mai putem priva România de acest sector din autostrada A3. Avem nevoie de infrastructură urgent”, a declarat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. 

Tronsonul  Chețani- Câmpia Turzii trebuia să fie gata în 2018

Istoria acestei licitații, derulate în 2015, este și o lecție despre acceptarea unor oferte subevaluate de companiile participante. Valoarea licitată de compania câștigătoare a fost de 280 milioane lei, pe când estimarea inițială pentru acest lot de 15,7km era de 620 de milioane lei.

Termenele erau de 4 luni proiectare și 12 luni execuție pentru un segment de autostradă în relief foarte ușor. În acest moment, pe șantier nu se lucrează deloc, iar lucrările deja executate încep să se degradeze, după spusele ministrului.

Acum, CNAIR va organiza rapid o nouă rundă de licitație pentru lucrarea neterminată.

Citește și: 

Nu s-au reluat lucrările pe șantierul Autostrăzii Transilvania, între Chețani și Câmpia Turzii. Ce zice CNAIR

Autostrada Transilvania. 41 km noi de autostradă au fost scoși la licitație de CNAIR

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net