Avem mai mulţi aleşi decât scaune în Parlament!

Ultima actualizare:

    Sala de plen a Camerei  Deputaţilor, locul unde  se ţin şi şedinţele comune,  are doar 501 locuri
Sala de plen a Camerei Deputaţilor, locul unde se ţin şi şedinţele comune, are doar 501 locuri

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a spus că Legislativul se va confrunta cu o problemă cel puţin amuzantă: parlamentarii nu vor avea unde să stea în timpul şedinţelor comune. "Vom fi 550 de parlamentari şi nu avem în sală decât 501 scaune", a declarat Dragnea.

Situaţie incredibilă în viitorul Parlament, rezultat în urma alegerilor de duminică. Numărul parlamentarilor l-a depăşit pe cel al locurilor. Ce propune Dragnea? Conform numărătorii paralele, pe bază de procese-verbale din secţiile de votare, am ajuns la concluzia că în viitorul Parlament vor fi 550 de deputaţi şi senatori. Plenul mare al Parlamentului nu are decât 501 scaune. Probabil, cei care vin de pe locurile 2 şi 3 vor trebui să stea la balcoane", a spus Dragnea. Dragnea a precizat că la Camera Deputaţilor vor fi 382 de parlamentari cu un plus de 49 de mandate faţă de numărul actual de deputaţi, iar viitorul Senat va avea 168 de mandate, cu un plus de 31 de mandate faţă de numărul actual de senatori.

În 2011 şi la începutul acestui an, liderii USL au înregistrat o propunere legislativă privind votul uninominal pur, adică exact ceea ce cerea Traian Băsescu în 2007. Dacă ar fi devenit lege, nu ar fi condus la creşterea numărului de parlamentari. PDL a contestat însă proiectul de lege la CCR, iar curtea supremă a declarat legea neconstituţională. Drept urmare, s-a mers acum tot pe legea din 2008, considerată de toată lumea foarte proastă, pentru că permite unor candidaţi care pierd alegerile să ajungă în Parlament, inclusiv prin atribuire de mandate suplimentare.

Potrivit lui Dragnea, după distribuirea mandatelor, USL va deţine 66% din locurile din parlament, PDL - 14%, PPDD - 11,5%, iar UDMR doar 5,1%. Secretarul general al PSD a prezentat şi o distribuire a mandatelor în interiorul USL, care arată că partidul său a fost favorizat în faţa PNL. Din cele 364 de mandate pe care le va deţine USL, 192 vor reveni PSD, 141 liberalilor, PC va avea 19 şi UNPR - 12.

I-am depăşit şi pe americani la numărul de parlamentari!

România are o populaţie de aproape 20 de milioane de suflete, iar Statele Unite ale Americii, 300 de milioane. Cu toate astea, noi suntem mai cu moţ şi am ajuns să avem mai mulţi parlamentari decât ei. După alegerile de duminică, în Parlamentul României au intrat 550 de deputaţi şi senatori, în timp ce americanii sunt reprezentanţi de 535 de politicieni: 435 în Camera Reprezentanţilor şi 100 în Senat.

Dan Diaconescu, învingător doar în imaginaţia lui

Dan Diaconescu nu s-a dezminţit nici în ziua alegerilor. În ciuda tuturor sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, el şi-a trâmbiţat sus şi tare "victoria" la Târgu Jiu, în dauna premierului Victor Ponta. Plin de optimism, Diaconescu s-a lăudat duminică seara pe OTV că ar fi obţinut la Târgu Jiu 53,7% din voturi, în timp ce Victor Ponta ar fi luat numai 39,7%.

Mai mult, telespectatorilor le era adresată şi întrebarea: "Credeţi că în urma victoriei lui DD din Tg. Jiu va mai fura USL vreun vot în România?" Ca circul să fie complet, Diaconescu a adus un taraf de lăutari ca să sărbătorească "victoria".

Asta în condiţiile în care toate sondajele arătau că actualul premier a câştigat detaşat, cu peste 60% alegerile în acel colegiu. Confirmarea a venit ieri de la Biroul Electoral Judeţean care a anunţat că Victor Ponta a câştigat colegiul cu aproape 61% din voturi. Diaconescu a obţinut 32,47% din sufragii. Patronul OTV a primit o altă veste proastă aseară: nu a prins un loc în parlament nici în urma redistribuirii, pentru că alt candidat PP-DD a avut un procentaj mai mare în judeţ.

Elena Udrea a intrat în Parlament de pe locul 2

Imediat ce s-au închis urnele, iar buletinele de vot au ajuns la birourile electorale, s-a început numărarea voturilor. Ieri, la închiderea ediţiei, când încă se mai numărau voturi, lista “vedetelor” politice care, fie au câştigat din prima un loc în Parlament, fie prin redistribuire, au rămas pe dinafară arăta cam aşa:

Elena Udrea a candidat în oraşul Roman şi localitatea Ion Creangă, din judeţul Neamţ. Fostul ministru al turismului intră în Parlament de pe locul doi, prin redistribuire. A avut cel mai bun scor dintre candidaţii PDL.

Roberta Anastase a candidat în Prahova, însă, conform numărătorii parţiale, contracandidatul ei de la USL, Paul Dumbrăvanu, a obţinut peste 50% din voturi, ceea ce înseamnă că Anastase riscă să rămână pe dinafară.

Vasile Blaga a candidat în Colegiul 3 din Timiş şi a obţinut doar 25,37% din voturi, procent ce îl plasează pe locul doi, după contracandidatul său de la USL, Marcel Suciu, care a luat 53,59% din voturi. Aşa că Blaga are mari emoţii. Intră sau nu în Parlament?

Mihai Răzvan Ungureanu s-a plasat pe locul doi în privinţa voturilor obţinute în Colegiul senatorial 1 Arad, obţinând 33,6% din voturi, în timp ce contracandidatul Ovidiu Marian (USL) a primit 45,8 procente. Şi el are emoţii la redistribuire.

Gigi Becali a obţinut peste 50% din voturi în Colegiul 25 din Capitală, unde a candidat împotriva reprezentantului ARD, Gheorghe Udrişte. Becali şi-a asigurat, astfel, mandatul de deputat.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net