Avertisment: vârful epidemiei, în jurul Paştelui. Autoritățile au pregătit deja trecerea la ”scenariul 4” al epidemiei

Ultima actualizare:
Restricţii importante sunt deja în vigoare, prin Ordonanţa militară 3
Restricţii importante sunt deja în vigoare, prin Ordonanţa militară 3

Este doar o chestiune de ore până când România va depăşi numărul de 2.000 de cazuri diagnosticate de Covid-19! Acest lucru atrage după sine noi măsuri şi intrarea în ceea ce specialiştii au numit „scenariul 4” al epidemiei. Numai în 24 de ore, de sâmbătă până ieri la prânz, s-a înregistrat un nou record de îmbolnăviri: 308 cazuri noi. Veştile proaste nu se opresc aici: se estimează că „vârful” va fi la jumătatea lunii aprilie.

308 cazuri noi într-o zi este un record trist, mai ales că şi numărul deceselor a crescut, iar printre acestea se află şi o tânără de doar 27 de ani din Botoşani. Specialiştii şi autorităţile spun că, astăzi sau cel târziu mâine, România va depăşi 2.000 de îmbolnăviri de Covid-19. 

„Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie. Scenariul 4 presupune măsuri suplimentare care să nu aglomereze spitalele, presupune şi deja cred că săptămâna viitoare, la începutul săptămânii, va fi adoptată o hotărâre care să prevadă că toate cazurile uşoare se tratează acasă sau în alte condiţii de izolare, pentru că aceasta este decizia care previne colmatarea spitalelor şi permite tratarea exclusivă a pacienţilor care au forme severe ale bolii în spital. Ar putea fi tratate acasă sau în spaţii amenajate, cum sunt hotelurile, sunt spaţii foarte bine amenajate acolo, personalul medical verifică periodic starea loc de sănătate, dacă se agravează sunt transferaţi la spital, dacă nu sunt doar monitorizaţi şi în momentul în care devin negative două teste consecutive pot să plece acasă”, a spus Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi 24.

Mai multe spitale din ţară s-au pregătit deja pentru acest scenariu. La Olt, de exemplu, pentru că internările programate au fost anulate, iar pacienţii care nu constituie urgenţă sunt încurajaţi să se adreseze medicului de familie şi să evite prezentarea în Urgenţe, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a reuşit să trimită în concediu de odihnă sau zile libere aproaximativ 600 angajaţi din rândul personalului medical, din cei aproape 1.400. Cu toţii sunt, însă, pregătiţi în orice moment să se întoarcă în prima linie, dacă situaţia epidemiologică se schimbă şi în judeţul Olt. Astfel, angajaţii sunt protejaţi de riscul îmbolnăvirii, pentru a putea fi „la apel” atunci când situaţia o cere.În ceea ce priveşte viitoarele restricţii, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat că acestea nu vor fi neapărat mai mari decât cele aflate deja în vigoare, dar ziua de duminică este decisivă în acest sens.

Trecerea la un nou scenariu înseamnă doar internarea cazurilor foarte grave
Trecerea la un nou scenariu înseamnă doar internarea cazurilor foarte grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii

Ministrul a mai spus că metodologia de testare va fi modificată, pentru a include testarea tuturor celor care prezintă simptome de infecţie, nu doar a celor aflaţi în carantină. Totodată, şi personalul medical ar urma să fie testat. Tătaru a adăugat că în următoarea perioadă stocurile de materiale sanitare vor creşte, atât prin creşterea importurilor, cât şi prin stimularea producţiei interne, inclusiv prin redeschiderea Hexi Pharma, care ar putea fi preluată de stat.Un alt „prag” important îl va reprezenta însă sărbătoarea Paştelui, mai ales prin prisma faptului că circa 200.000 de români se vor întoarce în România în aprilie. Ministrul Sănătăţii le-a recomandat românilor care se întorc din străinătate să respecte indicaţiile autorităţilor în ceea ce priveşte carantina.

”Sunt nişte oameni care au venit de frică, dar ajunşi aici bravează. Sunt nişte oameni care au fugit de moarte, dar pot aduce moartea la noi. Dacă nu-şi respectă propria imagine sau propriul corp, să aibă un respect pentru bătrânii, pentru copiii şi pentru toţi cei din jurul lor”, a spus Tătaru, potrivit Mediafax. Conform acestuia, vârful epidemiei de Covid-19 este prevăzut pentru jumătatea lunii aprilie, când numărul persoanelor infectate ar putea atinge 10.000. Virusul e extrem de contagios, o persoană bolnavă putând transmite boala la alte 3 persoane. 


    Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net