Banca va avea timp 30 de zile să te facă să nu renunţi la casă

Ultima actualizare:

    Tinerii care nu mai pot achita ratele abia aşteaptă intrarea în vigoare a legii “casă contra credit”
Tinerii care nu mai pot achita ratele abia aşteaptă intrarea în vigoare a legii “casă contra credit”

Cu câteva modificări, legea “casă contra credit” va ajunge din nou pe masa parlamentarilor. Dar cei care vor să scape de creditele împovărătoare mai au de aştept cel puţin până la finele lunii martie. Şi nici atunci nu se ştie dacă legea va intra în vigoare.

Preşedintele Iohannis a transmis, la jumătatea lunii decembrie, Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor ipotecate. Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, afirmă pentru zf.ro că noile propuneri ale proiectului vor intra în dezbatere parlamentară în această săptămână şi speră că până la finele lunii martie să ajungă la Camera Deputaţilor şi, ulterior, la promulgare. Care sunt modificările?

  • S-a înlocuit sintagma persoană fizică cu accea de consumator, fiind excluşi dezvoltatorii imobiliari.
  • „Totodată, am propus ca termenul la care clientul vrea să facă darea în plată să fie majorat de la 15 zile la 30 de zile. Astfel, banca va avea la dispoziţie 30 de zile să negocieze cu clientul“, a spus Zamfir.
  • O altă propunere este ca legea dării în plată să se aplice şi clienţilor care au fost deja executaţi silit.

Bancherii contestă prevederile legii, invocând faptul că în orice moment un debitor poate preda cheile casei, chiar dacă are resursele financiare necesare plăţii creditului luat de la bancă. „Băncile au propus plafoane şi criterii. Nu o să propun acest lucru din două considerente. Primul ar fi discriminarea. Al doilea considerent ar fi despre legea spaniolă, care este criticată din cauza plafoanelor şi a criteriilor restrictive din lege“, mai spune Zamfir. Noile modificări ale proiectului vor ajunge într-o primă fază pe masa a trei comisii: cea a drepturilor omului, cea economică şi cea juridică. „Pe 23 februarie, legea ar putea să fie votată de Senat, iar la sfârşitul lunii martie să ajungă la Camera Deputaţilor“, a conchis Zamfir.

Deputaţii au votat în masă pentru această lege

Proiectul de lege a fost votat de deputaţi, în luna noiembrie 2015, cu 233 de voturi „pentru”, o abţinere şi un vot „împotrivă”. Potrivit acestuia, o persoană care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti poate să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat, banca nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri. Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului ipotecat. Toate costurile vor fi suportate de debitor. Din acel moment, creditorul nu mai poate urmări debitorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net