Bancomatul îţi "spune" de ieri câţi bani ţi se opresc!

Ultima actualizare:

    Dacă retragi bani de la un bancomat “străin”, vei fi întâmpinat de un mesaj de atenţionareFoto: Marian Iliescu
Dacă retragi bani de la un bancomat “străin”, vei fi întâmpinat de un mesaj de atenţionareFoto: Marian Iliescu

Gata cu comisioanele ascunse! De ieri, fiecare bancă este obligată să-ţi arate câţi bani îţi opreşte pentru fiecare tranzacţie. Ordinul gândit de Protecţia Consumatorilor a intrat în vigoare pe 3 martie.

Bancomatele trebuie să afişeze pe ecran taxele tuturor băncilor. Nu este opţional, ci obligatoriu. Asta după ce ieri a intrat în vigoare Ordinul privind măsurile de informare a consumatorilor de către prestatorii de servicii care desfăşoară operaţiuni de plată prin intremdiul ATM-urilor. Reporterii Click! au verificat dacă bancherii s-au conformat. Am interogat soldul contului la un ATM al băncii emitente. Aparatul a afişat instant faptul că operaţiunea este gratis.

Pentru retragere, comisionul a fost de 0,2%. În acelaşi ATM, am introdus apoi un card de la o altă bancă, iar mesajul a fost: “Atenţie - Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului”. “În cazul în care mai există bănci care nu au încă acest soft, le mai păsuim o lună. Le verificăm, iar de luna viitoare vom trece la amenzi, care ajung până la 10.000 de lei”, a declarat, pentru Click!, Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Operaţiunile de retragere şi cele de interogare sold generează venituri de 50-60 milioane euro pe an pentru bănci, potrivit unor calcule ale ZF. ATM-urile sunt utilizate cel mai des pentru retragerea de numerar, operaţiuni pentru care bancherii percep de regulă un comision de 0,2% din suma retrasă dacă bancomatul şi cardul utilizat aparţin aceleiaşi bănci. Dacă un card este utilizat la alte ATM-uri decât cele ale băncii emitente, comisionul este în cele mai multe cazuri de 0,5% plus o sumă fixă (de regulă 2,5 lei). În România, sunt 10,6 milioane de carduri active în acest moment.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net