Barza cu picioruşul rupt va fi operată

Ultima actualizare:

    Barza aşteaptă  cuminte să  se facă bine Fotografii: Facebook / Animal Protect Rolf Kaiser
Barza aşteaptă cuminte să se facă bine Fotografii: Facebook / Animal Protect Rolf Kaiser

Îngrijită cu dragoste! O barză a fost găsită, în urmă cu câteva zile, de un localnic din comuna Băleşti (Gorj), în curtea casei sale. Pasărea nu se mai putea deplasa, fiind lovită la picior, cel mai probabil în urma contactului cu firele de înal-tă tensiune. Un medic veterinar încearcă să-i salveze piciorul rănit.

Un gorjean a găsit o barză rănită în curtea gospodăriei sale din Băleşti. Săteanul a anunţat imediat un medic veterinar, care a constatat că pasărea avea piciorul rupt. Doctorul Bogdan Milcu a luat barza în grija sa, la cabinetul veterinar, şi va încerca să-i salveze picioruşul. „A venit în zbor şi s-a lovit, probabil, de firele de înaltă tensiune. Vis-à-vis de locul în care a căzut era şi un cuib de berze. M-am deplasat unde era barza lovită şi am constatat că are fractură de femur la piciorul drept şi am luat-o să o îngrijim”, povesteşte veterinarul pentru adevarul.ro. “I-am administrat tratament specific păsărilor sălbatice. Va urma o operaţie şi o să încercăm să-i salvăm piciorul. Se va pune un fixator la picior, dar recuperarea va fi îndelungată, pentru că păsările care zboară au os pneumatic, nu măduvă osoasă, şi se irigă mai greu. Recuperarea durează în jur de două luni“, explică medicul Bogdan Milcu.   

Specialistul speră că barza se va recupera până la toamnă, când va trebui să zboare către ţările calde. Speriată, pasărea îl lasă doar pe medicul veterinar să o atingă. „Starea ei este stabilă. O hrănim şi o hidratăm, este cuminte. Momentan, mă lasă doar pe mine s-o ating. Ea vrea să se apere şi ciocul este destul de periculos. Sper că se va recupera până la toamnă“, adaugă Milcu.

Există şi riscul amputării piciorului, situaţie în care veterinarul se gândeşte să amenajeze un loc special pentru barză: „Dacă piciorul nu se va recupera, va trebui amputat. În acest caz o să-i facem un fel de proteză, dar nu va mai putea să zboare. Probabil că o să-i construim o volieră, ca s-o ţinem pentru tot restul vieţii. Nu ştiu dacă ne permite legea, pentru că sunt păsări protejate, dar în acest caz are o anumită suferinţă“. Bogdan Milcu mărturiseşte că este prima dată când se confruntă cu o asemenea situaţie: „Am mai tratat păsări sălbatice cu probleme, cum ar fi bufniţe, şoimi şi alte păsări răpitoare, dar niciodată o barză“.  

Medicul veterinar  Bogdan Milcu îi face o  injecţie păsării lovite
Medicul veterinar Bogdan Milcu îi face o injecţie păsării lovite

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image
actualitate.net
image
actualitate.net