Băsescu, te învăţăm noi cum să faci agricultură!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Comuna Nana din Călăraşi pare electrocutată de când s-a răspândit vestea că preşedintele României, poreclit în zonă „Suleyman Băsescu", şi-a luat teren agricol acolo. De la Costi, oierul care îşi paşte animalele la o aruncătură de băţ de culturile prezidenţiale, şi până la babele Ştefana, Floarea şi Tudora, considerate „trompeta" localităţii, toată lumea îl aşteaptă pe Trăienică să-l înveţe agricultură.

O placă meschină anunţă că intri în localitatea în care întâiul om în stat a decis să înceapă viaţa de agricultor. Despre pământul familiei Băsescu ştie toată lumea unde este şi îţi spune asta cu ochii închişi de parcă ar vorbi despre propria casă.

simeon stalpnicul png

La terenul Ioanei Băsescu se ajunge pe un drum de pământ, care e inaccesibil când plouă

simeon stalpnicul png

Oierul Costi abia aşteaptă să-şi cunoască vecinul

simeon stalpnicul png

„Nu am văzut pe câmpurile astea atâta lume niciodată. Stăteam liniştit cu oile mele, nu mă deranja nimeni. Acum, la câteva ore vine cineva şi mă întreabă de Băsescu! Le arăt cu mâna în zare, acolo lângă pădure", spune vesel Costi oierul, care nu mai doarme nopţile şi se gândeşte doar la ce o să îi zică lui Băsescu când o să treacă pe drumeagul de lângă stână.

Unii dintre locuitorii din Nana ştiu deja ce or să vorbească cu preşedintele când o să îl vadă prin sat. „Pe aici pe la noi se câştigă bine din cultivarea pământului, pentru că solul este bun şi lumea se pricepe. Dacă Băsescu ar vrea, noi am avea ce să îl învăţăm, am face schimb de experienţă. El ne-ar zice cum să depăşim piedicile puse de autorităţi, iar noi i-am da sfaturi bune la câmp. Că acolo pe tarla nu este ca la Cotroceni!", povesteşte Cătălin Dragomir, care are 40 de hectare luate în arendă şi pe care le munceşte cu vecinii.

Bătrânii satului, Floarea, Ştefana şi Ionel, se plâng că duc o viaţă grea în Nana

simeon stalpnicul png

Satul are şi un părculeţ unde sunt aşteptaţi Băsescu şi nepoţica lui

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

Unul dintre oamenii care ştiu secretele pământului lui Băsescu este şi Ion Tudor. „Domnul preşedinte are pus pe teren grâu şi orz şi o să scoată bani frumoşi, pentru că din câte am înţeles o să folosească numai tehnică de vârf. Pe la sfârşitul lui iunie - începutul lui iulie, când o să se strângă recolta, o să scoată cam 700-800 euro la ha, deci să tot fie vreo 240.000 de euro din primul an", ne povesteşte Ion Tudor, cel care a lucrat până acum în arendă o mare parte din pământul pe care l-a cumpărat în acte fata cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu.

Nu poţi să ieşi din localitate dacă nu te opreşti pe strada principală, pe mijlocul căreia tronează cele trei „puteri" ale comunei, bătrânele Ştefana, Floarea şi Tudora. „Vine Băsescu şi ne măreşte pensiile şi o să ne scoată din foame!", ţopăiau într-un picior femeile.

La începutul lunii noiembrie, fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Chiar preşedintele Băsescu a declarat, pe 8 noiembrie, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere acest teren, pentru că vrea să fie fermier şi a ­adăugat că, din familie, doar ea era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Ioana Băsescu va plăti în jur de 30.000 de lei pe lună

Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu şi-a luat terenul agricol cu un credit de 4,8 milioane de lei de la banca de stat CEC. Iată cât e rata la un astfel de împrumut în oferta CEC şi care este nivelul veniturilor necesare, conform economica.net. La data la care Ioana Băsescu a luat creditul, dobânda curentă era de 6,03%, iar dobânda anuală efectivă, cu tot cu comisionul de administrare, era de 6,7%, în cazul ofertei pentru credite ipotecare şi de 7,5% în cazul variantei de credit imobiliar.

Astfel, rata este de 29.500 de lei pe lună, în cazul variantei mai ieftine, şi o sumă totală de rambursat de 10,4 milioane de lei. Iar în cazul variantei cu dobândă mai mare, rata lunară este de 31.675 de lei, iar suma totală de rambursat este de 11,2 milioane de lei. Pentru a susţine nivelul acestor rate lunare, veniturile Ioanei Băsescu trebuie să fie de peste 10.000 de euro pe lună, în funcţie de gradul de îndatorare luat în calcul de bancă.

Astfel, după scăderea cheltuielilor de subzistenţă, la un grad de îndatorare de 50%, veniturile lunare ar trebui să ajungă la 57.000 de lei, în cazul variantei de credit cu dobândă mai mică, cel ipotecar, şi de 63.000 de lei, în cazul creditului imobiliar.

Click!spune

Localitatea Nana se află în judeţul Călăraşi, la aproape 60 de km de Capitală. Cele aproximativ 900 de gospodării se întind pe o suprafaţă de circa 75 de kilometri pătraţi, iar populaţia numără aproximativ 2.500 de persoane.

image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net