Bătrână surdo-mută de 76 de ani, accidentată în vârf de munte. Cum a fost salvată

Ultima actualizare:

    Bătrâna suferindă a fost trasportată până în staţiunea Durău FOTO Savamont NeamţFoto: adevarul.ro
Bătrâna suferindă a fost trasportată până în staţiunea Durău FOTO Savamont NeamţFoto: adevarul.ro

Misiune spectaculoasă pentru salvamontiștii din Ceahlău! Au coborât de pe munte o bătrână surdo-mută, care căzuse, se lovise la cap și-și luxase o mână.

Din cele nouă acțiuni de salvare desfășurate în munții, la finalul săptămânii trecute, salvamontiștii din Ceahlău nu vor uita prea curând una dintre ele. Este vorba despre acordarea primului ajutor unei femei surdo-mută, în vârstă de 76 de ani, care venise pe munte împreună cu alte cunoştinţe, toate septuagenare cu aceleași dizabilități, din Cluj.

Salvamontiștii au comunicat cu victima prin SMS   

Intervenţia a fost inedită prin faptul că s-a comunicat cu grupul din care făcea parte victima prin SMS, neexistând o ală soluție. „Era o femeie cardiacă, a avut ameţeli şi a căzut în zona vârfului Toaca, lovindu-se la cap şi şi-a luxat o mână. Avea tensiune 18/9. Mai era cu nişte bătrâne din Cluj. Am comunicat cu ele prin SMS”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, conform adevarul.ro

Victima a fost coborâtă în staţiunea Durău, de unde a fost preluată şi transportată la spital de un echipaj de la Ambulanţa Neamţ. 

„Nu este ceva neobişnuit ca vârstnicii să urce până pe crestele Ceahlăului. Am văzut persoane cu vârste de până la 80 de ani, care au o condiţie fizică de invidiat, care se mişcă mai bine ca noi, chiar pe munte“, a mai spus Raul Papalicef. 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/interventie-de-salvare-muntii-fagaras-un-turist-murit-altul-fost-recuperat-dintr-o

https://www.click.ro/news/national/trei-tineri-din-bucuresti-blocati-pe-un-traseu-periculos-din-masivul-bucegi

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net