Bebeluş de 6 luni din Botoşani, mort de la prea mult legănat. Ce este sindromul copilului zgâlţâit

Ultima actualizare:

    Foto: clubulbebelusilor.ro
Foto: clubulbebelusilor.ro

O fetiţă în vârstă de doar şase luni din Botoşani a murit pentru că ar fi fost legănată prea tare. Părinţii au observat că micuța nu mai respiră și au sunat la 112. Ambulanța s-a deplasat la fața locului, însă medicii nu au putut decât să constate decesul.

Mama micuței a explicat că aceasta se simţea rău de câteva zile şi respira cu dificultate, astfe că a tratat-o cu sirop pentru copii. Marţi dimineaţa însă, şi-a dat seama că fetiţa nu respiră şi este inconştientă, motiv pentru care a apelat serviciul de 112, iar la faţa locului a ajuns o ambulanţă, însă echipajul nu a mai putut să facă nimic decât să constate decesul.

Poliţiştii au solicitat efectuarea unei necropsii, iar rezultatul medicului legist a fost unul neobișnuit și suprinzător. Se pare că fetița murit din cauza unui sindrom foarte periculos, şi anume sindromul copilului zgâlţâit.

Acest caz a intrat şi în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, informează observatornews.ro.

Primele concluzii ale anchetei arată că fetiţa ar fi murit din cauza legănatului violent. La vârste fragede, mişcările bruşte ale capului pot provoca leziuni ale creierului.

„Moartea a fost violentă”

Nicoleta Arpinte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi: „Iniţial s-a suspectat o infracţiune de lovituri cauzatoare de moarte, însă la necropsie nu au fost puse în evidenţă leziuni externe. Medicul legist a precizat că moartea a fost violentă şi s-a datorat unei hemoragii cauzate, cel mai probabil, de zgâlţâirea copilului.”

Ce este sindromul copilului zgâlţâit

La copiii mai mici de un an, creierul nu este suficient dezvoltat, iar o mişcare bruscă pentru sugar, chiar şi o legănare violentă, poate duce la acelaşi efect pe care l-ar avea impactul suferit de un adult în timpul unui accident de maşină.

Mai mult decât atât, vasele cerebrale se pot rupe uşor şi apare hemoragia. Asta s-ar fi întâmplat şi în cazul fetiţei din Botoşani, cred medicii.

„Depinde timpul şi intensitatea, că dacă îl legeni un pic, cum mulţi părinţi îl pun pe picioare şi îl legăn un pic până adoarme, e ok, dar dacă te apuci să-l iei în braţe şi să-l zgâlţâi aşa, nu prea face bine. Capul unui copil, făcând mişcarea asta de balans se loveşte de cutia craniană", a declarat dr. Cătălin Mihailiuc, Centrul de Primiri Urgenţe, Secţia de Pediatrie Botoşani.

Statisticile arată că în 25-30% din cazurile în care creierul bebeluşului este afectat de mişcările bruşte, moartea apare subit. Iar copiii care supravieţuiesc pot rămâne cu sechele pe viaţă: paralizie, retard sau chiar orbire.

Cine e de vină pentru moartea micuței

După ce a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, mama micuței și iubitul acesteia se acuză reciproc de moartea celei mici. Mama acesteia susține chiar că iubitul ei ar fi bătut-o, acesta fiind violent și cu ea.

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net