Brânza ajunge la 50 de lei/kg?

Ultima actualizare:

    Acum, telemeaua  este între 25  şi 30 de lei/kg
Acum, telemeaua este între 25 şi 30 de lei/kg

Lovitură, după lovitură. Mâncarea s-a scumpit deja foarte mult pentru românul de rând, dar producătorii anunţă noi creşteri de preţ. Ieri, ciobanii au anunţat că, de Crăciun, nu vom găsi brânză sub 50 de lei/kg.

Crescătorii de ovine spun că seceta i-a lovit la fel de mult ca pe agricultori. Animalele sunt slabe şi nu au dat laptele aşteptat pentru că iarba a fost pârjolită de caniculă şi au băut apă cu porţia.

„Oile sunt vai de mama lor! Slabe, nu au dat lapte din pricina secetei. N-au avut ce să mănânce, iarba a fost puţină şi nici apă nu au avut. Este iminentă o scumpire pentru că mâncarea animalelor este de acum scumpă. Până la Crăciun, poate să ajungă la 50 de lei/kg, de la 25-30 de lei, cât este acum. Mulţi dintre crescători au renunţat să mai producă brânză şi s-au axat pe oi de carne, pe care le pot vinde la export", ne-a explicat George Lungu, de la Federaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Aşadar, se anunţă o posibilă dublare a preţului la brânzeturi, dar nici ceilalţi producători nu se lasă mai prejos. Preţul cărnii de porc s-a majorat anul acesta cu peste 20%, potrivit Romalimenta, iar legumele şi fructele proaspete au înregistrat cea mai mare scumpire în luna august, conform Institutului Naţional pentru Statistică. În loc să se ieftinească, fasolea este cu 8,6% mai scumpă, iar cartofii au preţurile mai mari cu aproape 10% în septembrie, faţă de luna iulie.

«Cum să mai faci faţă unor preţuri aşa de mari?»

Oana, 28 de ani, IT: „Scumpirea alimentelor de bază, precum lactatele şi carnea, este o veste cât se poate de rea. În situaţia în care salariile se micşorează şi bonurile de masă se taie, cum să mai faci faţă unor preţuri aşa de mari. Nu ne rămâne decât să reducem la maximum cheltuielile lunare pentru a ne putea cumpăra de mâncare".

Georgeta, 55 de ani, pensionar: „Am pensie 3 milioane, din care mai mult de jumătate dau pe medicamente. Singura soluţie este să nu mai mănânc. 50 de lei pentru un kilogram de brânză este un preţ foarte mare, eu singur nu-mi voi mai permite să cumpăr. Însă nu pot să nu mă gândesc la nepoţii mei pentru care lactatele sunt alimente de bază".

Florin, 43 de ani, paznic: „Cred că seceta a dus la aceste scumpiri majore. Va fi un an foarte greu şi problema e că nu avem de unde să mai facem reduceri. Chiar dacă nu am copii de crescut, veştile despre scumpirea alimentelor mă sperie ".

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net