Bucureștenii, în pericol să rămână în orice moment fără apă caldă!

Ultima actualizare:

    Sistemul de termoficare al RADET nu a mai fost modernizat de 50 de ani
Sistemul de termoficare al RADET nu a mai fost modernizat de 50 de ani

RADET este în colaps iar sistemul de termoficare al Capitalei poate ceda în orice moment. Conturile regiei sunt blocate, nu există bani de investiții, iar din acest motiv, conductele pocnesc ca nucile. În orice moment poate apărea o defecțiune majoră, cele mai sensibile zone fiind în estul Bucreștiului, mai ales cartierele Colentina și Fundeni. Membrii Consiliului de Administrație și cei ai conducerii RADET au înaintat Primăriei Capitalei un plan de urgență pentru supraviețuirea sistemului de termoficare din cel mai mare oraș al României.

"Lucrurile sunt extreme de grave. Sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă al Bucureştiului este supradimensionat şi îmbătrânit, cu randamente tehnice extreme de scăzute și a fost conceput la finalul anilor ’50. După 1990 marea industrie a dispărut, iar puterile instalate în centralele termice sunt supradimensionate faţă de necesarul Bucureştiului. Dacă în 1990, în sistemul RADET intrau în jur de 10 milioane Gcal, în 2014 cantitatea intrată era de aproximativ 35% din ceea ce sistemul avea ca intrare în ’90", a declarat Gabriel Dumitraşcu

De asemenea, mai mult de 80% din reţelele administrate de RADET sunt vechi de peste 30 de ani, atrage atenţia reprezentantul regiei.

El subliniază că la iarnă Bucureştiul riscă o criză în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic pentru 1,5 milioane de locuitori.

"Există riscul să rămânem fără căldură. Reţeaua este atât de îmbătrânită, că se pot produce incidente oriunde. Pot fi mai multe zone afectate. Excludem însă o indisponibilizare totală a populaţiei. Zonele cele mai expuse din Capitală sunt Colentina şi Fundeni", a spus Dumitraşcu.

Din cauza fondurilor insuficiente, aprobate/alocate din bugetul local de către Primăria Bucureşti în ultimii patru ani, execuţia lucrărilor de investiţii a fost sistată începând cu finalul anului 2012. Astfel, RADET a primit anul trecut 4,3 milioane lei pentru investiţii, faţă de 11,9 milioane lei în anul 2013 şi comparativ cu 125,9 milioane lei alocate pentru investiţii în 2009.

Preşedintele CA al RADET a anunțat că au fost efectuate studii pentru stabilirea necesarului de fonduri pentru modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică iar suma la care s-a ajuns este în jur de 360 milioane euro şi de alte 850 milioane euro pentru redimensionarea şi retehnologizarea CET-urilor.

Începând cu anul 2014, Electrocentrale Bucureşti a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucureşti, astfel că toţi banii pe care RADET îi încasează se duc la creditor.

Potrivit şefului CA al RADET, cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către Elcen. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

RADET Bucureşti administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net