Buluc la „Casa Verde”. Toți oamenii ăștia vor panouri solare

Ultima actualizare:
La Craiova, peste 300 de oameni au luat cu asalt sediul Agenției pentru Protecția Mediului luni dimineață (foto: adevarul.ro)
La Craiova, peste 300 de oameni au luat cu asalt sediul Agenției pentru Protecția Mediului luni dimineață (foto: adevarul.ro)

Puhoi de lume în fașa sediilor Agențiilor pentru Protecția Mediului din toată țara. După cinci ani de pauză, programul „Casa Verde”, care asigură românilor o finanțare de până la 8.000 de lei pentru achiziționarea de echipamente de încălzire ecologice, a fost reluat în forță.

Sute de oameni s-au strâns în fiecare oraș din țară încă de la primele ore ale dimineții. Sediile Agențiilor pentru Protecția Mediului au fost luate cu asalt de cei care vor să-și depună dosarul de finanțare pentru a-și cumpăra sisteme ecologice de încălzire. Banii pe care oamenii îi primesc se alocă în funcție de tipul instalației. Statul pune la dispoziția românilor 3.000 de lei pentru montarea de panouri solare nepresurizate, 6.000 de lei pentru panouri solare presurizate și 8.000 de lei pentru achiziția de pompe de căldură. Programul din acest an, derulat de Adminstrația Fondului pentru Mediu, beneficiază de un buget de 60 de milioane de lei. Vestea proastă e că nu toți cei care stau acum la cozi în toată țara vor beneficia de avantajele acestui program.

La Ploiești, peste o sută de persoane s-au deplasat la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Prahova încă de la 6 dimineața. Oamenii au fost primiți în sediu cu o jumătate de oră mai devreme față de programul normal de lucru. La Piatra Neamț a fost și mai mare aglomerație. Peste 300 de oameni se aflau luni dimineață la coadă pentru a depune dosarele de finanțare. Unii au venit la sediul Agenției încă de duminică și au petrecut noaptea în mașini, pentru a fi siguri că sunt primii. „Numărul de solicitanți pentru acest program este destul de mare, rândul s-a format încă de duminică, de la prânz. Noi am luat toate masurile ca fluxul să decurgă corespunzător, am instalat pe postul de preluare a dosarelor trei persoane, față de două cât ni s-a solicitat de la centru, pentru a veni in sprijinul solicitanților”, a spus Adrian Jigan, directorul APM Neamț.

Botoșani. Locuitorii din județul Botoșani au la dispoziție un buget de 1,2 milioane de lei, bani care ar ajunge pentru cel mult 200 de persoane. Cu toate acestea, la coadă earu luni dimineață peste 250 de oameni. Dosarele se pot depune până la 24 octombrie, iar oamenii se tem că banii nu vor fi suficienți pentru toată lumea. „Prelucrăm cam zece dosare pe oră și sperăm că, în trei zile, să procesăm toate cererile”, a declarat directorul APM Eugen Mateciuc.

Argeș. Circa 400 de nume se aflau pe listele Agenției de Mediu luni dimineață. Însă oamenii s-au așezat la cozi încă de sâmbătă, iar duminică au început înscrierile pe liste de așteptare. Interseul pentru acest program este extreme de ridicat în Argeș, însă în final doar 300 de oameni vor primi finanțare.

Brașov. Peste 200 de persoane se aflau luni în fața sediului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Brașov, în vederea înscrierii în Programul Casa Verde. „Județului Brașov i-a fost alocată suma de 1,63 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că doar 260 de dosare vor fi aprobate, la o medie calculată de 6.000 de lei de persoană. La epuizarea sumei aferente sesiunii alocate județului Brașov nu se mai primesc cereri de finanțare. În intervalul orar 8.00-9.30 am înscris un număr de 11 persoane în aplicația online pusă la dispoziție de Ministerul Mediului. Deocamdată, această aplicație funcționează fără sincope”, a declarat Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al APM Brașov.

Hunedoara. Aproape 300 de persoane așteptau luni dimineață la sediul din Deva al Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara. Și aici, oamenii s-au așezat la coadă încă de duminică. Județul Hunedoara are alocate fonduri nerambursabile în valoare de 1,24 milioane lei, în cazul persoanelor fizice.Craiova. Coada în faţa Agenţiei de Mediu s-a format de duminică, iar luni dimineaţă peste 300 de craioveni aşteptau să depună documentele necesare pentru a primi bani de la stat pentru instalarea de panoruri solare. „Am 100 de persoane înainte mea, aşa că este bine. Am venit de aseară pentru că vreau să fiu sigur că o să reuşesc să obţin finanţare“, a declarat un bărbat pentru ziarul Adevărul.

Cei care vor să obțină bani nerambursabili pentru a-și cumpăra sisteme de încălzire ecologice sau pentru a-și înlocui ori completa sistemul classic de încălzire cu unele care utilizează energie regenerabilă trebuie să depună o cerere-tip și o declarație pe proprie răspundere. Documentele necesare pot fi descărcate de AICI.  


    La Craiova, peste 300 de oameni au luat cu asalt sediul Agenției pentru Protecția Mediului luni dimineață (foto: adevarul.ro)
La Craiova, peste 300 de oameni au luat cu asalt sediul Agenției pentru Protecția Mediului luni dimineață (foto: adevarul.ro)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net