Un șofer septuagenar trimis în judecată pentru ucidere din culpă, pentru că a accidentat mortal un pieton care i-a ieşit în faţă, a fost achitat. Atât conducătorul auto, cât și victima, aveau alcool în sânge.


Pensionarul de 71 de ani trimis în judecată pentru ucidere din culpă a fost declarat nevinovat de Judecătoria Olteniţa, chiar dacă în momentul producerii accidentului avea o alcoolemie de 0,6 la mie, sub limita pentru care se întocmeşte dosar penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, scrie adevarul.ro.

Accidentul a avut loc în octombrie 2014, într-o comună din judeţul Călăraşi. În seara respectivă ploua, când şoferului, aflat la volanul unei Dacii Logan, i-a ieşit în faţă un pieton care traversa strada prin loc nepermis. Accidentată în urma impactului, victima a fost transportată la Spitalul Municipal din Olteniţa, ulterior la un spital din Bucureşti. La două zile după accident, pietonul rănit a murit, iar şoferului i s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

În urma anchetei, a ieşit la iveală că şoferul, în vârstă de 71 de ani, avea în sânge o alcoolemie 0,6 la mie, iar pietonul avea o alcoolemie de 2,6 la mie. De asemenea, la faţa locului s-a constatat că „suprafaţa carosabilă era umedă, timpul ploios, cerul înnorat iar vizibilitatea redusă”. Poliţiştii au mai constatat că accidentul s-a produs în zona de acţiune a indicatoarelor ,,Atenţie copii” şi „Atenţie animale”, unde şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi.

Şoferul a fost declarant nevinovat

În cadrul anchetei, expertiza a stabilit că în momentul impactului, maşina avea o viteză de 45 de km/h. Însă, în cadrul procesului, s-a stabilit că accidentul nu a avut loc în zona de acoperire a indicatoarelor care îl obligau pe şofer să circule cu 30 de km/h. De asemenea, s-a mai stabilit că faptul că şoferul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice nu a contribuit la producerea accidentului. Astfel, șoferul a fost declarat nevinovat.

Decizia s-a menținut și în apel

Procesul s-a reluat de la zero, judecătorul a cerut realizarea unui supliment de expertiză, iar din ambele cercetări a reieşit că viteza cu care a circulat şoferul în momentul impactului a fost de 45 de km/h. Şi după rejudecare, Judecătoria Olteniţa a decis că singurul vinovat de producerea accidentului este pietonul care i-a ieşit şoferului în faţă. Astfel, instanţa a dispus achitarea pensionarului în vârstă de 71 de ani. În sentinţă, Judecătoria Olteniţa arată că accidentul a avut loc în afara ariei de acoperire a indicatoarelor „Atenţie copii” şi „Atenţie animale”, care îl obligau pe şofer să circule cu mai puţin de 30 km/h. În privinţa alcoolemiei pe care a avut-o şoferul, judecătorul a decis că aceasta nu a influenţat comportamentul pensionarului. 

 

Citește și: 

 

Un şofer beat şi fără permis a ucis o femeie

 

Află secretul! Cum a scăpat de amendă şi de suspendarea permisului un şofer prins băut la volan

 
 
Loading...