Călărași: Un șofer a fost achitat de instanță, deşi a condus băut şi a omorât un pieton

Ultima actualizare:

    Accindetul a avut loc în 2014, în județul CălărașiFoto: adevarul.ro
Accindetul a avut loc în 2014, în județul CălărașiFoto: adevarul.ro

Un șofer septuagenar trimis în judecată pentru ucidere din culpă, pentru că a accidentat mortal un pieton care i-a ieşit în faţă, a fost achitat. Atât conducătorul auto, cât și victima, aveau alcool în sânge.

Pensionarul de 71 de ani trimis în judecată pentru ucidere din culpă a fost declarat nevinovat de Judecătoria Olteniţa, chiar dacă în momentul producerii accidentului avea o alcoolemie de 0,6 la mie, sub limita pentru care se întocmeşte dosar penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, scrie adevarul.ro.

Accidentul a avut loc în octombrie 2014, într-o comună din judeţul Călăraşi. În seara respectivă ploua, când şoferului, aflat la volanul unei Dacii Logan, i-a ieşit în faţă un pieton care traversa strada prin loc nepermis. Accidentată în urma impactului, victima a fost transportată la Spitalul Municipal din Olteniţa, ulterior la un spital din Bucureşti. La două zile după accident, pietonul rănit a murit, iar şoferului i s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

În urma anchetei, a ieşit la iveală că şoferul, în vârstă de 71 de ani, avea în sânge o alcoolemie 0,6 la mie, iar pietonul avea o alcoolemie de 2,6 la mie. De asemenea, la faţa locului s-a constatat că „suprafaţa carosabilă era umedă, timpul ploios, cerul înnorat iar vizibilitatea redusă”. Poliţiştii au mai constatat că accidentul s-a produs în zona de acţiune a indicatoarelor ,,Atenţie copii” şi „Atenţie animale”, unde şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi.

Şoferul a fost declarant nevinovat

În cadrul anchetei, expertiza a stabilit că în momentul impactului, maşina avea o viteză de 45 de km/h. Însă, în cadrul procesului, s-a stabilit că accidentul nu a avut loc în zona de acoperire a indicatoarelor care îl obligau pe şofer să circule cu 30 de km/h. De asemenea, s-a mai stabilit că faptul că şoferul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice nu a contribuit la producerea accidentului. Astfel, șoferul a fost declarat nevinovat.

Decizia s-a menținut și în apel

Procesul s-a reluat de la zero, judecătorul a cerut realizarea unui supliment de expertiză, iar din ambele cercetări a reieşit că viteza cu care a circulat şoferul în momentul impactului a fost de 45 de km/h. Şi după rejudecare, Judecătoria Olteniţa a decis că singurul vinovat de producerea accidentului este pietonul care i-a ieşit şoferului în faţă. Astfel, instanţa a dispus achitarea pensionarului în vârstă de 71 de ani. În sentinţă, Judecătoria Olteniţa arată că accidentul a avut loc în afara ariei de acoperire a indicatoarelor „Atenţie copii” şi „Atenţie animale”, care îl obligau pe şofer să circule cu mai puţin de 30 km/h. În privinţa alcoolemiei pe care a avut-o şoferul, judecătorul a decis că aceasta nu a influenţat comportamentul pensionarului. 

Citește și: 

Un şofer beat şi fără permis a ucis o femeie

Află secretul! Cum a scăpat de amendă şi de suspendarea permisului un şofer prins băut la volan

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net