Calendar ortodox 2018, 22 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

Ultima actualizare:

    Sfântul Petru Mitropolitul Kievului doxologia.ro
Sfântul Petru Mitropolitul Kievului doxologia.ro

Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este prăznuit la data de 22 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 22 decembrie. Zi de post.

Sfântul Petru ce a ajuns mitropolit al Kievului s-a născut în Bucovina în anul 1596 şi era cel de-al patrulea băiat al voievodului Moldovei, Simion Movilă.

A fost dat la şcoală la vremea cuvenită şi s-a dovedit a fi un învăţăcel bun încât prindea repede ce alţi se chinuiau să înţeleagă. A intrat călugăr la celebra mănăstire Pecerska şi va pune bazele Academiei din Kiev, cea mai veche şcoală de învăţământ superior din spaţiul ortodox. A înaintat cu răbdare în ierarhia bisericiească şi toată lumea îi recunoştea meritele şi la 31 de ani a a fost ales mitropolit al al Kievului, Galiţiei ai a toată Rusia. A luptat cu multe erezii şi a coectat multe creşeli în care cădeau ortodocşii vastului imperiu rusesc. Pentru că era o vreme în care tulburările protestante erau în plină ofensivă şi căştigau tot mai mult  teren în Europa, şi ca răspuns al tulburătoarei “Mărturisiri” lui Kiril Lukaris a întocmit o “Mărturisire de credinţă” ortodoxă, în limba latină, care a fost aprobată de Sinodul ortodox de la Iaşi din anul 1642 şi care a fost confirmată de toţi patriarhii ortodocşi. Datorită lui a fost scris şi a văzut lumina tiparului Patericul Sfinţilor din Pecerska (1634) şi Minunile Peşterilor Kievului (1638). A tradus el însuşi şi a publicat multe cărţi despre viaţa duhovnicească, despre aceză şi îndatoririle preoţimi dar şi a conducătorilor bisericii. A fost sfătuitor şi duhovnic al ţarilor ruşi. A trecut la domnul la 22 decembrie 1646 şi a fost canonizat de biserica Ucraineană la 6 decembrie 1996. În anul 2002 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat pomenirea Sfântului Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, în fiecare an, la 22 decembrie.

Troparul Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

La 22 decembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Mare Muceniţă Anastasia Romana;
  • Sfântul Mucenic Hrisogon;
  • Sfânta Muceniţă Teodota şi fii ei;
  • Sfântul Mucenic Zoil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net