Cei paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem sunt prăznuiţi la data de 29 decembrie în Calendarul ortodox. Cei paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem sunt sfinţii zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 29 decembrie.


Calendar ortodox 2018, 29 decembrie. Pomenirea celor paisprezece mii de prunci uciși de Irod în Betleem

La Naşterea Domnului  i-a chemat la el pe magi pentru a îi iscodi despre Naşterea Minunată a Pruncului pe care el dorea să-l omoare pentru a nu se împlini cele profeţite de sfinţii proroci. Când magii în loc să se întoarcă la el să-i dezvăluie locul unde se află pruncul au ales să părăsească ţara pe altă cale, pe furiş, nemernicul s-a enervat tare şi şi-a vărsa mânia asupra copiilor nevinovaţi. Ca o fiară însetată de sânge nevinovat s-a aruncat asupra pruncilor care cu nimic nu greşiseră. A trimis soldaţi pregătiţi de război ca să omoare pe toţi pruncii mai mici de doi ani din Betleem şi împrejurimi, adică toţii copii în care s-ar fi putut împlini profeţiile. Soldaţii au fost necruţători nu am ţinut cont de pânseltele pline de amar ale mamelor care strigau de se auze până la cer pentru a se împlini profeţia “Glas în Rama s-a auzit, plângere, tânguire și țipet mult”. Rama era o cetate lângă Betleem. Copii au fost omorâţi cu multă cruzime, cu sabia, îzbiţi de ziduri, trântiţi de pământ şi călcaţi în picioare, sugrumaţi, despicaţi sau rupţi în bucăţi. 14.000 de copii au murit din ordinul lui Irod care şi-a primit pedeapsa murind într-un mod mizerabil, dar mai întâi i-a omorât pe cei care doreau sufletul Pruncului, arhiereul Ircan şi cei care îi dezvăluiseră locul de naştere al pruncului, chiar şi prorocul Zaharia, tatăl lui Ioan a fost ucis tot aunci pentru că a dus-o pe Maria în templu la locul în care stăteau fecioarele dar şi pentru că nu l-a dat pe Ioan sprea a fi ucis.

Irod pe mulţi a ucis după aia, 70 de membri ai Sinedriului, pe fratele său Feror şi Pe sora lui Salomi, pe soţia lui Mariamna şi pe fiul lor Antipatru şi mulţi alţi nevinovaţi precum doi iubiţi învăţaţi ai Ierusalimului Avrifei și Matei Garguloti şi prietenii lor pe care i-a ars de vii. Pe mulţi i-a torturat şi pe mulţi i-a băgat în temniţă. Iar când a fost să moară a dat poruncă şi mai mulţi să fie ucişi ca nimeni să nu se bucure de moartea lui ci să fie ocupaţi să-şi jelească propriile necazuri.

Condacul Sfinţilor 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod

Plinind rânduiala...

În Betleem la Împăratul Cel Ce S-a născut, magii de la Răsărit cu daruri au venit, călăuziţi fiind prin stea, din Înălţime; dar Irod s-a tulburat şi a secerat pe prunci ca pe nişte grâu, temându-se că stăpania lui va cădea curând.

Troparul Sfinţilor 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod Glasul 1

Pentru durerile sfinţilor, care pentru Tine au pătimit, Milos­tiv fii, Doamne şi vindecă toate durerile noastre, Iubitorule de oameni.

La 29 decembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

  • Cuviosul Marcel, stareţul Mănăstirii Neadormiţilor;
  • Cuviosul Marcu de la peşteră şi Teofil Plângătorul
  • Cuviosul Parintele nostru Tadeu Marturisitorul.
  • Cuviosul Parintele nostru Veniamin;
  • Cuviosul Parintele nostru Antinodor;
  • Cuviosul Gheorghe, episcopul Nicomidiei;
  • Sfinţirea bisericii sfinţilor patruzeci de Mucenici, ce se află lângă Halcotetrapilu.
 
 
Loading...