Calendar ortodox 2019, 13 iunie. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniță Achilina

Ultima actualizare:

    Sfânta Muceniță Achilina foto: doxologia.ro
Sfânta Muceniță Achilina foto: doxologia.ro

Sfânta Muceniță Achilina este prăznuită la data de 13 iunie în calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Achilina este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 13 iunie.

Sfânta Muceniță Achilina era fiica creştinului Evtolmie şi a fost botezată pe când avea două luni. Tatăl ei a trecut la Domnul pe când ea avea numai un an, iar mama ei a crescut-o educând-o în dreapta credinţă. La 15 ani deja învăţa alte fete de vârsta ei vieţuirea creştină. Aceste lucruri se întâmplau în vremea împăratului Diocleţian iar Achilina fecioara a intrat în atenţia guvernatorului Volusian. Acesta a încercat mai întâi cu cuvinte înşelătare să o întoarcă de la Hristos. Când a văzut că acest lucru nu este posibil a început să o bată şi să o chinuie. Văzând că nici aşa nu au reuşit i-au băgat în ureche fier înroşit în foc iar fierbinţeala i-a aprins creierul şi-i curgea pe nas şi în tot acest timp muceniţa se ruga la Hristos. Când a căzut jos moartă iar călăii au aruncat-o afară din cetate, la groapa de gunoi să fie hrană câinilor. Dar peste noapte îngerul Domnului s-a pogorât peste ea şi a vindecat-o. Ea a sărit în picioare şi s-a întors veselă la locul de judecată în palatul lui Volusian. Porţile s-au dat singure la o parte dinaintea ei şi nimic nu a putut să o împiedice să ajungă. Judecătorul dormea şi când s-a trezit şi l-a văzut-o pe sfântă înaintea lui s-a speriat şi a zis, “dacă i-am sfredelit creierul şi nu am reuşit să o convertesc ce tortură să-i aplic?”, şi a poruncit atunci să i se taie capul fecioarei. A fost dusă la locul de execuţie, a cerut o oră de rugăciune, şi-a pus capul pe butuc şi a murit. Călăul nu a vurt să încalce porunca şi a lovit cu securea, dar din rană nu a curs sânge ci lapte, iar creştinii prezenţi au luat preţioasele ei moaşte şi le-au înmormântat cu cinste, şi mulţi bolnavi şi-au găsit tămăduirea la mormântul ei.

Troparul Sfintei Muceniţe Achilina

Glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Achilina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Achilina

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu stropirile sângiurilor tale fiind curăţită şi cu cununile chinurilor încununată, Fecioară Achilina, Mirele tău Hristos pe tine te-a dat tămăduire şi mântuire celor din necazurile bolilor; celor ce aleargă la tine cu credinţă, izvorându-le viaţă veşnică.

La 12 iunie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Iacov;
  • Sfântul Trifilie, episcopul Levcosiei din Cipru;
  • Sfânta Cuvioasă Maica Ana şi a fiului ei Ioan;
  • Sfânta Antipatru, episcopul Vostrilor;
  • Sfânta Evloghie, patriarhul Antiohiei;
  • Sfinţii zece mii de mucenici;
  • Sfântul Mucenic Diodor din Emesa.
  • Sfântul Iustin Popovici.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net