Calendar ortodox 2019, 15 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Luchian preotul

Ultima actualizare:

    Sfântul Mucenic Luchian preotulfoto: doxologia.ro
Sfântul Mucenic Luchian preotulfoto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Luchian preotul este prăznuit la data de 15 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Luchian preotul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 15 octombrie.

Sfântul Mucenic Luchian s-a născut la Samosata în Siria şi a fost profesor de retorică  şi filosofie dedicânduşi viaţa în aceeaşi măsură studiului Sfintei Scripturi, avându-l îndrumător pe Macarie din Edesa. El a dus o viaţă curată şi datorită înţelepciunii sale a fost hirotonit preot în Antiohia. El şi-a asumat dificila sarcină de înlătura din Sfânta Scriptură, greşelile şi abaterile făcute de copişti de-a lungul timpului sau chiar ereziile strecurate de eretici în diferite moduri în text pentru a-l potrivi cu învăţăturile lor distorsionate. În vremea împărăţiei lui Diocleţian a fost prins după ce a fost denunţat de un preot eretic, pe nume Pancratie. În timp ce-l duceau la Nicomidia spre a fi judecat Sfântul Lucian a convertit la creştinism patruzeci din soldaţii care-l escortau  şi care au primit la rândul lor moarte mucenicească. Sfântul Luchian a fost interogat, torturat pentru a renunţa la credinţa sa şi apoi aruncat în închisoare. În anul 311 a fost scos  şi dus din nou la tortură şi i-au rupt mâinile şi picioarele, apoi a stat 14 zile pe hârburi ascuţite fără apă şi fără mâncare, apoi l-au trimis la închioare cu ordinul ca odată ajuns acolo să fie sugrumat.  Ajuns în temniţă el a strigat de trei ori: “Sunt creştin” şi şi-a dat sufletul în mânile lui Hristos. După mulţi ani, Sfânta împărăteasă Elena, mama împăratui Constantin cel Mare, a ridicat deasupra mormântului sfântului o biserică frumos împodobită.

Troparul Sfântului Mucenic Luchian, preotul

 Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Luchian, preotul

 Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ţinut, căci ca pe Maica Vieţii a mutat-o la viaţă Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Pe cel ce a strălucit mai întâi în pustnicie şi apoi s-a lumi­nat prin chinuri, toţi să-l cin­stim pe Sfântul Mucenic Luchian cu cântări în­tru mărire, ca pe un luminător prealuminos, care nu încetează a se ruga pentru noi toţi.

 La 15 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie şi Chelsie;
  • Sfântul Mucenic Silvan;
  • Sfântul Mucenic Petru Avselamul;
  • Sfântul Eftimie şi cei patruzeci de sfinţi mucenici din Egipt şi Palestina.
image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net