Calendar ortodox 2019, 17 iulie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță Marina

Ultima actualizare:

    Sfânta Mare Muceniță Marina, pictură murală de Simion Silaghi Sălăjeanul (1821), din pronaosul bisericii din Vinţa, mutată la muzeul Astra din Sibiufoto: Sorin Vintzeanu
Sfânta Mare Muceniță Marina, pictură murală de Simion Silaghi Sălăjeanul (1821), din pronaosul bisericii din Vinţa, mutată la muzeul Astra din Sibiufoto: Sorin Vintzeanu

Sfânta Mare Muceniță Marina este prăznuită la data de 17 iulie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Marina este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 17 iulie. Zi de post.

Sfânta Mare Muceniță Marina s-a născut în Antiohia Pisidiei din familie de neam bun dar întunecaţi de credinţa păgână. Ea a fost crescută de doică şi pe măsură ce creştea se dovedea a fi o copilă de toată frumuseţea. Când fecioara Marina avea cam la 12 ani s-a pornit prigoană mare împotriva creştinlor care fugeau speriaţi şi se ascundeau prin munţi sau prin pustiuri se amestecau printre săraci şi învăţau în taină cuvântul Domnului. Cu toate astea ea a auzit de adevăratul Dumnezeu care s-a întrupat de la Duhul Sfânt în pântecele Fecioarei şi s-a născut păstrându-i fecioria nestricată şi a fost cuprinsă de aşa o fervoare în a afla cât mai mult din Adevăr. Aşa a ajuns să-şi dorească să fie botezată. Când tatăl ei, Edesie, a aflat că ea crede în Hristos a renegat-o. Când a împlinit 15 ani se afla cu oile pe câmp şi l-a întâlnit Olimvrie, un mare călău al creştinilor ce se ducea spre Antiohia Pisidiei. Acesta a s-a îndrăgostit pe loc şi a început să o descoasă să afle mai multe despre ea. Dar ea nevinovata i-a mărturist că-i roabă a lui Hristos adică exact ce el căuta ca să-i piardă. Aşa că a porncit să fie dusă  în oraş şi să fie ameninţată cu tortura pentru a se da pe brazdă şi să se întoarcă la păgâni. Ea nu numai că nu s-a speriat ba chiar l-a înfruunat cu cuvinte îndrăzneţe provocândul să o tortureze. Pentru că se ruga neîncetat într-o noapte diavolul însuşi s-a hotărât să o înspăimânte aşa că  temniţa s-a cutremurat şi diavolul s-a arătat în chip de balaur pestriţ şi deschizând gura mare a înghiţit-o pe fecioară. Dar Marina nu a pierdut speranţa şi acolo înăuntrul balaurului se ruga şi a făcut mare semnul crucii. Îndată pântecele a crăpat iar fecioara a ieşit nevătămată iar o porumbiţă albă s-a arătat şi i-a spus: Bucură-te, Marino, înţeleaptă porumbiţă a lui Hristos, căci ai biruit pe vrăjmaşul cel rău. Bucură-te şi te veseleşte, fiica Sionului celui de sus, căci a venit ziua veseliei tale, în care vei intra cu fecioarele înţelepte în cămara cea nestricată a Mirelui Celui fără de moarte, a Împăratului ceresc!"

Când au scos-o din nou la judecată nu mai avea nici o rană şi chipul îi strălucea neatins. Au chinuit-o în fel şi chip, au spânzurat-o şi au ars-o dar ea la Hristos nu a renunţat. Până la urmă i-au tăiat capul în ziua a 17 a lunii iulie.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Atinoghen, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-ea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Urmând cuvântului Stăpânului, ca un păstor ales ţi-ai pus sufletul tău pentru oile lui Hristos, Sfinţite Mucenice Atinoghen; pentru aceasta, te lăudăm şi împreună cu tine, pe cei zece ucenici ai tăi, care, ocârmuindu-se cu frica lui Dumnezeu şi cu învăţătura ta, au pătimit. Pentru aceea, ca pe nişte bineplăcuţi v-a încununat pe voi Stăpânul cu dreapta cea începătoare de viaţă. Pe Care rugaţi-L pentru noi toţi.

La 17 iulie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Sperat şi Veroniche;
  • Sfântul Eufrasie, episcopul Ienopolei;
  • Sfântul Nicolae Romanov.
image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net