Calendar ortodox 2019, 19 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios loan Paleolavritul

Ultima actualizare:

    Sfântul Cuvios loan Paleolavritulfoto: doxologia.ro
Sfântul Cuvios loan Paleolavritulfoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul este prăznuit la data de 19 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios loan Paleolavritul este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 19 aprilie. Zi de post.

Locaşul Cuviosului Hariton sau Lavra Veche se afla în pustiul Palestinei cel mai aproape oraş fiind Ierusalimul, şi era prima lavră construită de sfântul Hariton. În acea larvă şi-a găsit loc de nevoinţă şi Cuviosul Ioan care s-a lipit de Dumnezeu încă din tinereţe dăruindu-i inia sa plină de dragoste aşa cum este scris: “Iar mie a mă lipi de Dumnezeu bine este”.

 El a luat crucea grea a vieţii monahiceşti şi a trecut cu vederea plăcerile lumii deşarte şi mândria şi-a părăsit locurile părinteşti mergând să se nevoiască în Ţara Sfântă. Pentru că a arătat multă sârguinţă în în înfrânarea patimilor trupeşti şi pentru viaţa lui îmbunătăţită a fost învrednicit de pustnicii cei de demult cu dregătoria preoţească. Viaţa pe care o ducea, rugăciunile de toată noaptea, nevoinţele de multe feluri şi posturile lungi l-au subţiat atât de tare că în ochii lor părea un înger pământesc. A dus o viaţă desăvârşită şi îndelungată, plăcută lui Dumnezeu şi când s-a dus la Domnul sufletul lui a fost luat de îngeri şi dus în Împărăţia Cerurilor. I se mai spune Ioan al “peşterii celei vechi” deoarce în lavra în care s-a nevoit era înainte peşteră de tâlhari. Sfântul Hariton a fost făcut captiv de tâlhari şi legat în acea peşteră, dar a fost dezlegat prin minune iar tâlharii au murit toţi după ce au băut vin otrăvit cu venin de şarpe. Aşa că a găsit în acea peşteră toată comoara tâlharilor, aur şi alte bogăţii, şi de aceea a chemat fraţii şi a zidit acolo mănăstire, iar Cuviosul Ioan s-a nevoit, în acea peşteră veche şi a slujit în biserică, de aceea a primit numele "al peşterii celei vechi".

Troparul Sfântului Cuvios Ioan de la Lavra Veche

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Ioan. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

La 19 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul mucenic Pafnutie;
  • Sfinţii Socrat şi Dionisie;
  • Sfântul Agatanghel;
  • Preacuviosul Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net