Calendar ortodox 2019, 3 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica; Sfântul proroc Sofronie

Ultima actualizare:

    Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernicaicoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernicaicoană de Gabriel Toma Chituc

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Sfântul proroc Sofronie sunt prăznuiţi la data de 3 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Sfântul proroc Sofronie sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 3 decembrie. Dezlegare la peşte.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica este un sfânt român născut în Săliştea Sibiului la 1730. Cum în Transilvania în acele vremuri ortodocşii erau persecutaţi, el trece în Ţara Românească şi intră la numai 19 ani în slujba mitropolitului Roşca, arhiereu grec din Bucureşti. Anul următor ajunge împreună cu acesta la Sfântul Munte şi la mănăstirea Vatoped este făcut diacon. După moartea mitropolitului ajunge ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, care pe atunci era starţul mănăstirii Vatoped. În 1763 îl însoţeşte pe sfântul Paisie la Mănăstirea Dragomirna şi după trecerea Bucovinei sub stăpânire Austriacă, Sfântul Cuvios Gheorghe se mută împreună cu mai mulţi călugări, dar şi cu Părintele său, Paisie la Mănăstirea Secu. După ce s-a întors la Sfântul Munte unde a petrecut alţi patru ani, el se întoarce la părintele său Paisie, la Mănăstirile Secu şi mai apoi la Neamţ. Când a vrut să se întoarcă la Sfântul Munte, la trecerea prin Ţara Românească, l-a întâlnit pe Grigorie al II-lea, mitropolitul de atunci al ţării şi acesta l-a convins să rămână la Cernica, schit care se afla în părărsire de aproape 30 de ani. Cuviosul Gheorghe acceptă provocarea şi în numai cinci ani avea peste 100 de ucenici alături de care ducea o viaţă după tipicul întâlnit la Sfântul Munte şi în obştile organizate de Sfântul Paisie în Moldova. În 1793, Mitropolitul Filaret, văzând ce treabă extraordinară face îi dă în seamă şi Mănăstirea Cernica. Cuviosul acceptă, conduce şi organizează cele două mănăstiri până la moartea sa din decembrie 1806. În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20-21 octomrie 2005, Sfântul Cuvios Gheorghe, arhimandritul de la Cernica şi Căldăruşani este canonizat urmând a fi sărăbătorit la 3 decembrie.

Calendar ortodox 2019, 3 decembrie. Sfântul proroc Sofronie

Sfântul proroc Sofronie era din seminţia lui Simeon şi era născut în muntele Savarata.  Tatăl lui se numea Husia iar unchiul lui Godolia, iar între strămoşii lui erau Amoria și Ezechia. Numele său se tâlcuia “cel care spune” aşa că el era dăruit cu darul vedereii şi era cunoscător dinainte al taineleor lui Dumnezeu. a profeţit despre cucerirea Ierusalimului şi luarea în robie a evreilor, despre împrăştierea lor în toată lumea, dar şi despre venirea lui Hristos şi întoarcerea păgânilor către Dumnezeu. El a murit şi a fost îngropat în casa lui.

Troparul Sfântului Prooroc Sofonie

Glasul al 2-lea

A prorocului Tău, Doamne, Sofonie pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Sofonie

Glasul al 6-lea

Uşa milostivirii deschide-o nouă binecuvântată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim în tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu eşti mântuirea neamului creştinesc.

Curăţindu-ţi mintea de întinăciune, înţelepte, ai făcut-o oglindă Dumnezeiască, primind în ea Razele Dumnezeiescului Duh şi acum ai aflat loc la Izvorul Strălucirilor, bucurându-te, Sfinte Prorocule Sofonie.

La 3 decembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Sfinţitului Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei;
  • Sfântul Cuvios Teodul;
  • Sfântul Cuvios Ioan Sihastrul, episcopul Coloniei;
  • Sfinţii Mucenici Agapie, Seleuc şi Mamant;
  • Sfântul Mucenic Gavriil, episcopul Ganului;
  • Sfântul Mucenic Anghel.
image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net