Calendar ortodox 2019, 3 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul

Ultima actualizare:

    Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitulfoto: doxologia.ro
Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitulfoto: doxologia.ro

Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul este prăznuit la data de 3 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 3 octombrie.

Sfântul Dionisie s-a născut la Atena, în familie de seamă, şi a urmat la şcolile cele bune filosofia şi toate ştiinţele păgâne. Când Domnul nostru era răstignit şi întuneric s-a făcut pe pământ Dionisie, aflat la Geliopolis a spus: “Sau Dumnezeu Ziditorul întregii lumi pătimeşte sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte”. S-a întors la Atena, s-a căsătorit cu Damaris şi este ales membru al Aeropagului datorită înţelepciunii sale. Aflăm din Faptele Apostolilor că atunci când Sfântul Apostol Pavel a vorbit în Aeropag despre templul Dumnezeului necunoscut şi despre Răstignirea şi Învierea lui Hristos dar mai ales despre învierea cea de obşte, atenienii au părăsit întrunirea cu excepţia lui Dionisie şi alţi câţiva. Dionisie a învăţat de la Pavel secretele credinţei în Dumnezeu şi în anul 51 s-a botezat împreună cu toată familia sa, el devenind al doilea episcop al Atenei. Dionisie Aeropagitul l-a urmat pe Sfântul Pavel la Ierusalim unde a cunoscut-o pe Maica Domnului şi a fost de faţă şi la înmormântarea ei. După ce Sfântul Apostol Pavel a suferit moartea martirică Dionisie a plecat spre Falia împreună cu prezbiterul Rustic şi diaconul Elefterie propovăduind Evanghelia şi aducând mulţi păgâni la dreapta credinţă. În timpul împăratului Domiţian cei trei au fost prinşi şi torturaţi pentru credinţa lor şi apoi decapitaţi. Se spune că Sfântul Dionisie a mers cu capul său în mâini până la creştina Catulei pe care i l-a înmânat pentru a fi îngropat cu cinste alături de trupul său.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul

 Glasul al 4-lea

Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi cre­dinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască su­fletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul

 Glasul 1

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Prin uşile cerurilor trecând cu Duhul, ca un ucenic al Apos­tolului celui ce a ajuns până la al treilea cer, Sfinte Sfinţite Dionisie, te-ai îmbogăţit cu toată cunoştinţa celor negrăite şi ai luminat pe cei ce şedeau mai înainte în întunericul necunoştinţei. Pentru acesta strigăm: bucură-te părinte a toată lumea.

 La 3 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Rustic şi Elefterie, ucenicii Sfantului Dionisie Areopagitul;
  • Sfântul Mucenic Teoctist;
  • Sfântul Mucenic Dionisie şi cei opt mucenici împreună cu dânsul;
  • Sfântul Mucenic Teaghen;
  • Sfântul Mucenic Teotechi;
  • Sfântul Cuvios Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net