Calendar ortodox 2019, 4 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări

Ultima actualizare:

    Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântărifoto: doxologia.ro
Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântărifoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări, este prăznuit la data de 4 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări, este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 4 aprilie. Zi de post.

Iosif s-a născut în Sicilia din dreptcredincioşii şi îmbunătăţiţii părinţi Plotin şi Agatia, care au fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu un asemena prunc pentru drept răsplată pentru viaţa lor cinstită.

A crescut cu drag de învăţătura cea bună şi de mic era blând şi smerit, nu-i plăceau jocurile copilăreşti. Nu râvnea la dulciuri şi alte bunătăţi ci se mulţumea cu pâine şi apă şi alea numai seara. Când barbarii au năvălit în Sicilia, s-au mutat cu totă familia în Peloponez, iar Iosif şi-a lăsat părinţii în grija lui Dumnezeu şi s-a dus la Tesalonic. Aici a intrat la mănăstire unde a deprins obiceiurile pusniceşti şi nevoinţele vieţii de călugăr îndeplinind numai fapte bune. Când l-a cunoscut Sfântul Grigorie Decapolitul l-a cunoscut că-i bărbat sfânt şi l-a făcut prieten şi împreună trăitor.

Când erezia iconoclastă şi-a făcut loc în impreiu la cel mai înalt nivel cei doi umblau împreună prin târguri şi prin casele credincioşilor, sfătuindu-i şi îndemnându-i să nu se lase agăgiţi de viclenia ereticilor. Sfântul Grigorie a cerut călugărilor să-l trimită pe Iosif la Roma după ajutor şi sprijin în lupta cu răucredinciosul împărat. Corabia pe care a plecat a căzut în mâinile piraţilor iar cuviosul a fost pus în lanţuri şi trimis în insula Creta la prigonitorii care urau icoanele. În temniţă el a alinat suferinţa celor legaţi împreună cu el şi multora le-a dat mângâieri vreme de şapte ani cât a stat în acea temniţă. A fost eliberat în mod minunat de sfântul Ierarh Nicolae care i-a dat o scrisoare pe care scria "Grăbeşte, Îndurate, şi Te sârguieşte ca un Milostiv spre ajutorul nostru, că poţi, dacă voieşti" şi i-a cerut să o mânânce. El a înghiţit-o fără nici o ezitare şi atunci toate lanţurile care-l legau au căzut la pământ iar sfântul a fost luat pe sus şi a ajuns prin văzduh la poarta Constantinopolului.

A trecut la Domnul în noaptea Miercurii luminate, spre Joia cea luminată şi sfântul cuvios Iosif, scriitorul de cânări, a mers la cele cereşti cu dănţuire.

Se cuvine să nu fie confundat cu Sf. Iosif, episcopului Tesalonicului, frate bun al Cuviosului Teodor Studitul, a cărui pomenire este în 26 Ianuarie.

Troparul Sfântului Cuvios Iosif Imnograful

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Iosif. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Iosif, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Iosif Imnograful

 Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Cel ce eşti ca un izvor nedeşertat al pocăinţei şi dătător mângâierii celei fără de sfârşit şi adâncimea umilinţei, Sfinte Părinte Iosif, dă-ne nouă lacrimile pocăinţei celei Dumne­zeieşti, prin care plângând aici, să dobândim mângâiere de la Dumnezeu, cerând ajutorul tău, sfinte.

La 4 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Elpidifor;
  • Sfântul Mucenic Diu;
  • Sfântul Mucenic Vitonie;
  • Sfântul Mucenic Galic;
  • Sfântul Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona;
  • Sfântul Mucenic Pavel Rusul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net