Calendar ortodox 2019, 6 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopoluluifoto: doxologia.ro
Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopoluluifoto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, este prăznuit la data de 6 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 6 aprilie. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 6 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei  

Sfântul Ierarh Eutihie a fost fiul binecuvântat al ostaşului Alexandru şi al Sineziei, fiica preotului îmbunătăţit Isihie, din Frigia. Primul semn l-a primit maica lui când Eutihie era încă în pântece şi deşi era noapte pântecele ei lumina cu lumină necreată şi mare spaimă a tras neştiind ce să înţeleagă. După ce l-a născut bunicul lui l-a luat în grijă ca să-l educe şi să-l înveţe dreapta credinţă. Când era copil în joacă tovarăşii lui scrijeleau pe pereţi ce dregătorii vor avea când vor fi mari iar Eleuhie a prorocit scriind “Eutihie patriarhul". La 12 ani a fost trimis la constantinopol să înveţe filosofia vechilor greci şi sporind în înţelepciune a înţeles că acea filosofia de din afară caută bunătăţile pământeşti punându-se în slujba poftelor şi simţurilor trupeşti şi nu aduce nici un rod duhovnicsc. Aşa că a căuta înţelepciunea cea de sus, curată, paşnică, blândă, bineascultătoare, plină de milă şi de rod bun. Mitropolitul cetăţii Amasia văzându-i bunătatea şi îndrăgindu-l l-a hirotonisit diacon şi mai apoi prezbiter când împlinise deja 30 de ani şi a intrat şi într-una din mănăstirile Amasiei unde a îmbrăcat haina monahală.

Când Iustinian cel Mare a chemat arhiereii la al V-lea Sinod Ecumenic mitropolitul Amasiei era bolnav şa că l-a rugat pe Euthie să-i reprezinte învăţătura la sinod, având încredere în înţelepciunea lui. Cu bunătate, înţelepciune şi temei scripturistic a arătat tuturor celor prezenţi, nclusiv împăratului că se poate arunca anatema asupra ereticilor şi după moartea lor. Pentru acesta toată lumea l-a cinstit şi l-a lăudat. Şi pentru că atunci s-a întâmplat ca Patriarhul Mina ca să aibă o vedenie înainte de moarte în care i se arăta ca Eutihie să-l urmeze în scaun. Aşa că toţi cei prezenţi au strigat: “Axios! Vrednic este!” Astfel, în al 40-lea an al vieţii s-a împlinit profeţia pe care singur a scrijelit-o pe zid în copilărie şi Eutihie a ajuns Patriarh de Constantinopol. A păstorit biserica lui Hristos vreme de 12 ani până când împăratul Iustinian a căzut în erezia monofizită, apropiindu-se de cei smintiţi care credeau că trupul lui Hristos nu a fost trup adevărat de om adevărat, şi astfel diavolul şi-a băgat coada şi a născut discordie între Patriarh şi Împărat. Cum patriarhul Eutihie nu a putut accepta erezia Impăratul l-a exilat în mănăstirea de unde venise şi acolo a făcut minuni multe. A vindecat pe toţi cei suferinţi care-i cereau ajutorul cu rugăciune şi ulei sfinţit. A alungat duhuri necurate din oameni şi pe mulţi i-a ajutat. Înainte să moară Iustinian împăratul a înţeles greşeala în care a căzut, s-a pocăit şi a lăsat cu limbă de moarte ca Eutihie să fie întors în scaunul patriarhal. Astfel după 12 ani de surghiun s-a întors la Constantinopol pentru a fi Patriarh şi a condus cu dreptate biserica încă patru ani şi jumătate până la vârsta de 70 de ani când a trecut la cele sfinte. A fost înmărmântat în biserica Tuturor Apostolilor, în faţa treptelor, acolo unde se află moştele sfinţilor apostoli Andrei, Timotei şi Luca.

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Eutihie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 8-lea

Să lăudăm toţi cu credinţă pe Dumnezeiescul Ierarh Eutihie şi cu dragoste să-l fericim, ca pe un mare păstor şi slujitor şi preaînţelept învăţător şi izgonitor al eresurilor. Că se roagă Domnului pentru noi toţi.

La 6 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;
  • Sfinţii o sută douăzeci de mucenici din Persida;
  • Sfânta Cuvioasă Platonida;
  • Sfinţii doi Mucenici din Ascalon;
  • Sfântul Cuvios Grigore Sinaitul;
  • Sfântul Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net