Boboteaza sau Botezul Domnului este prăznuit la data de 6 ianuarie în Calendarul ortodox. Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătoarea zilei cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 6 ianuarie.


Calendar ortodox 2019, 6 ianuarie. Boboteaza – Botezul Domnului

Pentru că în obiceiul evreiesc nu puteai fi învăţător sau preot dacă nu aveai 30 de ani, Iisus Hristos a trăit, ca un om obişnuit, în Nazaret, învăţând tâmplăria de la dreptul Iosif. După moartea lui Iosif el câştiga prin osteneală hrana lui şi Preacurata Sa Maică. Când s-a împlinit timpul pentru ca El să îşi înceapă lucrarea, Ioan a început a boteza cu apă, la râul Iordanului, pentru iertarea păcatelor pentru că el era acela pe care îl anunţase Isaia ca fiind “Glasul celui ce strigă în pustie, gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui”. La Ioan veneau credincioşii şi erau botezaţi în apa Iordanului şi Iisus a venit şi el să se boteze dar nu ca să se spele de păcate, pentru că nu avea, ci ca să sfinţească apele cu Botezul Lui. Ioan îl recunoscuse pe Iisus când era în pântecele mamei sale şi l-a recunoscut şi acum când s-a sfiit să-l boteze pe Domnul, dar Iisus i-a zis: “Lasă acum, că așa se cade a împlini toată dreptatea”. S-a botezat la 30 de ani pentru că asta este vârsta bărbatului desăvârşit, a  iubirii de aur, a măririi deşarte, a iuţimii mâniei şi a tuturor păcatelor. De aceea s-a şi botezat Domnul la această vârstă, să ne dea putere să biruim poftele şi să ne ferim de păcatele aducătoare de moarte. La Botez cerurile s-au deschis şi Duhul Sfânt s-a arătat în formă de porumbel, dar nu pentru că ar fi porumbel ci pentru că lui Noe porumbiţa a vestit încetarea înecării păcatului. Porumbelul este o pasăre curată, blândă, fără răutate şi nu stă în locuri murdare şi la fel este şi Duhur Sfânt, izvorul curăţiei, iubirea faţă de oameni, învăţătorul blândeţii şi rânduitorul binelui.

Tropar la Praznicul Botezului Domnului Glasul 5

Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lu­mina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.

Condac la Praznicul Botezului Domnului Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi lumii şi Lu­mina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoştinţă Te lăudăm. Venit-ai şi Te-ai arătat, Lumina Cea Neapropiată.

La 6 ianuarie în calendarul ortodox 2019 mai este pomenit

Sfântului Mucenic Romano Lachedemonul

Loading...