Calendar ortodox 2019, 7 mai. Sfinţii zilei. Arătarea Semnului Sfintei Cruci

Ultima actualizare:

    Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalimfoto: doxologia.ro
Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalimfoto: doxologia.ro

Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este prăznuită la data de 7 mai în calendarul ortodox. Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este între sărbătorile comemorate de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 7 mai.

După moartea primului împărat creştin, binecredinciosul şi dreptul împărat Constantin cel Mare, tronul a fost de cel mai vârstnic fiu al lui Constantie. Acesta a căzut în plasa ereziei lui Arie şi a adepţilor acestuia care încă mai tulbura biserica lui Hristos. În dimineaţa zilei de 7 mai 351 a apărut pe cer un semn în formă de cruce luminoasă care strălucea mai tare ca soarele  şi a stat vreme de şapte zile deasupra Ierusalimului. Crucea a stat deauspra Golgotei, Dealul Căpăţânii pe care a fost răstignit Hristos şi avea o dimensiune de aproximaiv 9 kilometri, iar braţele crucii erau egale. Creştinii au alergat la biserică ca să-l preamărească pe Iisus Hristos dumnezeul nostru, iar păgânii, necredincioşii, vrăjmaşii şi hulitorii dumnezeirii lui Hristos s-au umplut de ruşine văzând cât de mare este slava lui Hristos.

Prin acest semn, minunat, Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului i-a scris împăratului însemnândul să renunţe la erezie şi să se înredrepte sprea dreapta credinţă şi i-a arătat că în Ierusalim mulţi păgâni şi evrei s-au botezat apropiindu-se cu pocăinţă de Hristos.

Troparul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Chipul Crucii Tale acum mai mult decât soarele a strălucit, care de la Sfântul Munte până la locul Căpăţânii o ai întins, şi într-însa a Ta putere, Mântuitorule, ai luminat, printr-însa întărind şi pe bine credincioşii împăraţi, pe care îi şi mântuieşte totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Hristoase Mântuitorule, mântuieşte-ne şi pe noi.

Condacul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

O, de trei ori fericită şi preacinstită Cruce, pe tine lăudându-te şi închinându-mă ţie, acum mă sfinţesc; pe care Hristos înălţându-Se, a mântuit lumea. Deci întâmpină şi mă mântuieşte cu puterea ta şi din toate nevoile mă slobozeşte, ca să strig ţie: Bucură-te lemn fericit.

La 7 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Acachie;
  • Sfântul Mucenic Codrat;
  • Sfinţii Mucenici Rufin şi Satornin;
  • Cuviosul Ioan Psihaitul;
  • Sfântul Mucenic Maxim;
  • Sfântul Nil Sorski.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net