Calendar ortodox 2019, 8 decembrie. Sfântul Cuvios Patapie

Ultima actualizare:

    Sfântul Cuvios Patapiefoto: doxologia.ro
Sfântul Cuvios Patapiefoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Patapie este prăznuit la data de 8 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Patapie este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 8 decembrie. Dezlegare la peşte.

Sfântul Patapie s-a născut în vechea cetate egiptean Teba, pe ţărmul Nilului din părinţi creştini, şi a fost crescut în dreaptă credinţă şi cu frică de Dumnezeu. Când a împlinit vârsta maturităţii a realizat deşterăciunea celor lumeşti a luat binecuvântare de la părinţi, a lăsat casa şi prietenii şi s-a retras în pustia Egiptului unde se nevoia cu rugăciunea şi postul. Numai că înţelepiciunea şi harul lui a început să se răspândească şi tot mai mulţi oameni veneau la el tulburându-I vieţuirea. A lăsat pustia Egiptului şi a mers la Constantinopol unde nimeni nu-l cunoştea şi şi-a făcut o colibă lângă zidul cetăţii unde vieţuia ca în pustie. Doar el şi Dumezeu la care ajungea rugăciunea inimii. Deşi el dorea să stea ascuns ca nimeni să nu-l cunoască Dumnezeu a rânduit altfel. Aşa cum lumina nu poate sta acoperită în întuneric, nici Cuviosul Patapie nu a putut ţine ascuns harul său. A ajuns la uşa colibei lui un tânăr orb care se ruga de el să-i fie mijlocitor la Dumnezeu şi să-i redea vederea. El s-a minunat şi l-a întrebat de ce a ajuns tocmai la uşa lui, pentru că el nu se considera vrednic de o aşa putere.  Dar tânărul striga şi se jeluia cu lacrimi şi cuvinte smerite că el a primit semn că aici va găsi vindecarea pe care o dorea atât de mult ca o adevărată slugă a lui Hristos. Cuviosul a fost uimit de credinţa tânărului şi de încredinţarea aşa i-a împlinit voia şi a zis: "În numele lui Iisus Hristos, care dă orbilor vedere și morților viață, vezi!". Iar din clipa aceea, tânărul, pe care toată cetatea îl ştia orb din naştere a văzut şi a început să aducă slavă lui Dumnezeu. Lumea a aflat de minunea săvârşiă de Cuviosul şi au început să vină la el şi să se roage îmreună cu el. De atunci pe mulţi a vindecat, mulţi demoni a speriat şi necazurile multora le-a îndepărtat. Multe minuni a făcut Cuviosul Patapie şi a trecut la Domnul când i-a venit vremea şi a fost îngropat cu cinste întru slava lui Iisus Hristos Dumnezeul nostru.

Troparul Sfântului Cuvios Patapie

Glasul al 8-lea

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Patapie, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Patapie

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Biserica ta, sfinte, aflând-o popoarele locaş de sănătate duhovnicească, cu osârdie venind la ea cer ca să ia vindecare de greşeli cu rugăciunile tale; că te-ai arătat ocrotitor tuturor celor ce sunt în nevoi, Sfinte Părinte Patapie, Preacuvioase.

La 8 decembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Apostoli din cel 70: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar şi Onisifor;
  • Cuviosul Parintele Sofronie, episcopul Ciprului;

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
image
actualitate.net
image
actualitate.net