Calendar ortodox 2019, 8 octombrie. Sfinţii zilei. Sfânta Cuvioasă Pelaghia

Ultima actualizare:

    Sfânta Cuvioasă Pelaghia
Sfânta Cuvioasă Pelaghia

Sfânta Cuvioasă Pelaghia este prăznuită la data de 8 octombrie în calendarul ortodox. Sfânta Cuvioasă Pelaghia sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 8 octombrie.

Sfânta Cuvioasă Pelaghia s-a născut într-o familie de păgâni şi a primit numele de Margareta. Ea a ajuns să fie cunoscută pentru frumuseţea ei neasemuită, pentru averea ei dar mai ales pentru viaţa desfrânată pe care o ducea. Când sfântul Sinod s-a ţinut în Antiohia, Sfântul Non episcopul Edesei ţinea o cuvântare pe scările de la intrarea bisericii Sfântului Iulian Martirul. Prin faţa bisericii a trecut Margareta cu alaiul ei, îmbrăcată provocator ca o curtezană, şi episcopii au întors capetele jenaţi doar sfântul Non a urmărit-o cu privirea  până ce a ieşit din raza lui vizuală apoi i-a întrebat pe episcopi: “Nu v-a plăcut frumuseţea acelei femei?” Episcopii au tăcut încurcaţi de întrebare dar Sfântul Non a continuat: “Cred că Dumnezeu ne-a trimis-o să ne dea o lecţie. Ea se străduieşte atât de mult ca să se păstreze frumoasă iar noi ne străduim prea puţin în a ne îngriji de episcopiile noastre şi chiar de propriile noastre suflete”. După câteva zile, la aceeaşi biserică, Margareta a auzit predica sfântului Non despre înficoşata judecată a lui Dumnezeu şi despre pedeapsa celor păcătoşi. Cuvintele au lovit-o exact unde o durea mai tare şi în acel moment s-a căit de toate păcatele ei şi căzând înaintea sfântului a cerut botezul. Ea a primit la botez numele de Pelaghia, şi-a dăruit toată averea bisericii spre a fi împărţită săracilor, s-a îmbărcat în haine bărbăteşti şi a părăsit oraşul. A mers la Ierusalim, a găsit o peşteră în Muntele Măslinilor, a trăit ca un sihastru, fiind cunoscută şi cinstită ca Pelaghie  “călugărul fără barbă”. După încă vreo trei ani a trecut pe acolo Iacob, diacon al sfântului Non şi a ajuns la chilia ei chiar când Pelaghia trecea la cele veşnice, şi când s-a descoperit că era femeie. Sfânta Pelaghia a adormit în pace în anul 461.

Troparul Sfintei Cuvioase Pelaghia

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Pelaghia, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Pelaghia

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Trupul tău cu posturi topindu-ţi, cu rugăciuni neadormite pe Ziditorul ai rugat, ca să iei iertare desăvârşită pentru fap­tele tale; şi ai şi luat cu adevă­rat, cuvioasă, alergând pe calea pocăinţei.

 La 8 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Mucenic Ignatie; 
  • Sfânta Cuvioasă Taisia; 
  • Cuviosul Nou Mucenic Ignatie Athonitul.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net