Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.


Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2019, luna mai

Luna mai are un singur praznic însemnat cu cruce roşie în calendar, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, dar este o lună bogată în sfinţii români, sau trăitori pe teritoriul tăţilor române.

Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena:  21 mai

Sfânta împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin cel Mare a  fost primul pelerin creştin care  vizitat Ţara Sfântă. Ea a fost un pionier al pelerinajelor primul dintre milioanele de oameni care îi vor urma în dorinţa de a vedea ţărmul Mării Galileii, locurile unde Iisus şi-a adunat apostolii , unde şi-a făcut minunile şi şi-a făcut auzită vocea, locurile unde a propovăduit Împărăţia Cerurilor şi a suferit ca om pentru păcatele noastre, a murit, a înviat şi s-a înăţat la ceruri pentru a ridica de deasupra omului pedeapsa morţii.

Împărăteasa Helena Flavia Augusta era vestită în epoca ei pentru frumuseţea, delicateţiea dar şi puterea înţelepciunii minţii ei. Ea i-a furat inima unui ofiţer din garda romană şi din dragostea lor s-a născut Constantin cel ce avea să devină primul împărat creştin al Imperiului Roman.  Elena a primit învăţătura creştină în toiul persecuţiilor şi putra la gât monograma lui Hristos pentru a se face cunoscută.

Sfântul Constantin a revendicat tronul părţii occidentale a imperiului, într-o vreme în care imperiul roman avea patru împăraţi. Pentru că mama lui era creştină el a cerut celorlalţi împăraţi toleranţă pentru creştini. Constantin, Galeriu şi Liciniu au dat la 30 aprilie 311 un edict prin care creştinii nu mai erau persecutaţi. Maxenţiu, urmaşul lui Galeriu nu a respectat edictul şi Constantin a pornit război împotriva lui, intrând triumfător în Roma. Liciniu s-a distanţat de creştini şi în anii 320-323 a reînceput prigoana. Constantin a început o campanie împortiva lui şi la 18 septembrie 324, la Chrysopolis, astăzi Scutari lângă Calcedon, la învfrânt şi capturat pe Liciniu devenind împărat unic al Imperiului Roman iar Creştinismul religie oficială. Prin lege a îngreunat divorţurile, a ordonat pedepsirea violurilor şi a adulterului, a interzis aruncarea copiilor (avortul post-natal) sau vinderea lor, a acordat ajutoare părinţilor săraci, a acordat ajutoare săracilor, orfanilor, văduvelor şi bolnavilor. A insituit duminica ca zi de repaos în tot imperiul. A ridicat oraşul Constantinopol şi a mutat aici capitala imperiului, oraşul rămânând necucerit mai bine de 1000 de ani, până la 29 mai 1453.

Sărbători cu cruce neagră în luna mai, în Calendarul ortodox 2019

  • 2 mai, Aducerea moastelor Sfantului Atanasie cel Mare;
  • 3 mai, Sfântul Irodion de la Lainici, Izvorul Tămăduirii;
  • 8 mai,  Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan;
  • 12 mai, Sfântul Mucenic Ioan Valahul;
  • 15 mai, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei;
  • 16 mai, Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei;
  • 25 mai, A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Loading...