Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.


Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2019, luna martie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2019, luna martie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

 

Începutul postului Paştelui:  11 martie

Duminică 10 martie este Duminica izgonirii lui Adam din Rai, şi este ultima zi în care se poate consuma carne de către credincioşii ortodocşi. Totuşi cei ce nu pot ţine post nu sunt de judecat. Sfântul apostol Pavel ne scrie a epistola către romani: “Unul crede că poate să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă, iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă; fiindcă Dumnezeu l-a primit. Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, fiindcă Domnul are putere ca să-l facă să stea”

De aceea în Postul Paştelui este bine să ne abţinem în a ne judeca aproapele după neputinţe noastre.

 

Bunavestire. Data: 25 martie

La plinirea vremi, când s-a apropiat momentul îzbăvirii imenirii care urma să se înfăptuiască prin întruparea fiului lui Dumnezeu, Fecioara Maria, a fost aleasă pentru împlinirea scripturilor întrucât era cea mai curată decât curăţia însăşi şi mai fără de prihană decât oricine, rod al rugăciuni al postului şi al pocăinţei, fiica femeii sterpe a sfinţilor şi dumnezeieştilor părinţi Ioachim şi Ana.

Precurata fecioară se afla în templu la 12 ani unde se îndeletnicea cu rugăciunea cu lucrul mâinilor şi citirea dumnezeieştilor cărţi, iar Dumnezeu a ales-o pe ea din toate neamurile pământului  pentru a fi Maică a Cuvântului  Său.

Astfel într-o seară pe când stătea şi se ruga spre miezul nopţii, o lumină puterinică a strălucit peste noapte şi o voce i-a spus: “Tu vei naşte pe fiul meu” iar Fecioara s-a umplut de bucurie şi s-a închinat până la pământ aducând mulţumire lui Dumnezeu. Fecioara Maria a purtat în suflet taina, deşi era doar o copilă de numai 12 ani, până la înălţare nu a spus numănui.

Mai apoi, la plinirea vremii, când a venit timpul întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, momentul de început al mântuirii noastre, Dumnezeu l-a trimis pe căpetenia cetelor îngereşti, pe Arhanghelul Gavriil să dezvăluie taina cea din veac şi să-i spună Fecioarei despre zămislirea minunată a Fiului lui Dumnezeu, în luna a şasea de când fusese zămislit Sfântul Ioan, Înaintemergătorul, cel binevestit lui Zaharia, pruncul nenăscut care va sălta în pântecele maicii sale la aflarea bucuriei întrupării. Maria s-a supus Domnului prin smerenia cea mai adâncă: “Iată roaba Domnului! Fie mie acum după cuvântul tău!” încă odată Dumnezeu arătând marea dragoste pentru oameni nu numai prin întruparea Fiului său din fecioară pentru a fi jertfit ci şi prin faptul că Fecioara a ales să fie parte din planul lui Dumnezeu, prima oară alegând viaţa curată pe care a dus-o până atunci dar şi prin alegerea de a fi nu numai Maica lui Dumnezeu ci şi a întregii omeniri şi de a fi martoră a Jertfei şi a jertfirii fiului ei.

 

 

Sărbătoare cu cruce neagră în luna martie, în Calendarul ortodox 2019

  • 9 martie, Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia.
 
 
Loading...