Calendar ortodox 2020, 18 noiembrie. Sfântul Mucenic Platon, Sfântul Mucenic Roman şi copilul Varula

Ultima actualizare:

    Sfântul Mucenic Platonfoto: doxologia.ro
Sfântul Mucenic Platonfoto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Platon şi Sfântul Mucenic Roman sunt prăznuiţi la data de 18 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Platon şi Sfântul Mucenic Roman sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 18 noiembrie. Zi de post.

Sfântul Mucenic Platon şi fratele său, Sfântul Mucenic Antioh s-au născut din părinţi creştini în cetatea Anghira din părţile Galatiei.  El arăta multă înţelepciune pentru vârsta lui şi grăia precum un bătrân. Propovăduia cu îndrăzneală pe Hristos, dând pe faţă înşelăciunea idolească. A fost prins de păgâni şi dus la judecată. El a ţinut piept conducătorului, a rezistat chinurilor la care a fost supus, a îndurat bătăile rugându-se la Hristos Dumnezeu, după care a fost aruncat în temniţă. După şpte zile a fost scos şi adus iar la judeată. A fost torturat cu foc şi bătăi de neînchipuit şi tot nu a renunţat la credinţă zicând că nu vrea să-şi salveze trupul dar să-şi pierdă sufletul. Călăii îl chinuiau şi-l ardeau dar pe trupul lui nu era nici urmă de rană ci doar se răspândea miros frumos încât şi păgânii se minunau zicând “Cu adevărat mare este Dumnezeul creştinilor”.Apoi a fost crucficat şi biciuit cu vergi de fier de au rupt şi carnea de pe el nu numai pielea. Rămăsese numai oase şi tot îi blestema pe idoli. Văzând căpetenia că nu-i chip să-l înduplece a poruncit să fie decapitat. Iar sfântul i-a spus soldatului înainte să-şi plece capul "Fă, prietene, ceea ce-ți este poruncit!"

Calendar ortodox 2020, 18 noiembrie. Sfântul Mucenic Roman şi copilul Varula

Sfântul Mucenic Roman a fost diacon în biserica Cezareii în vremea persecuţiei cu care păgânii se ridicaseră asupra creştinilor şi predica în Antiohia fără să-i fie frică de prigoană. Când eparhul Antiohiei a vrut să dărâme o biserică el a stârnit şi a îndemnat la revoltă de a împiedicat dărâmarea locaşului. Păgânii l-au capturat şi l-au judecat, l-au torturat şi au încercat să-l facă să se lepede de Hristos. Ca să-l ia în batjoură pe eparh, Sf Roman a chemat ca martor un copil mic, care luat la întrebări îl mărturisea pe Hristos ca un om mare, fiind cuprins de Duh Sfânt. Eparhul s-a mâniat l-a torturat pe copil, i-a tăiat mânile şi l-a ucis iar mama lui a strâns sângele în vas curat şi cu cinste şi-a îngropat fiul care şi-a vărsat sângele nevinovat pentru Hristos. Apoi l-au chinuit pe Sfântul Mucenic cu foc şi fier încins şi i-au tăiat limba spre a îl împiedica a mărturisi pe Hristos, apoi l-au aruncat în temniţă legat în obezi. Cu toate că nu avea limbă nu şi-a pierdut glasul şi a continuat să se roage şi să cânte. Când a aflat împăratul Maximian aceeastă minunte a poruncit să fie sugrumat.

Troparul Sfântului Mucenic Platon şi al Sfântul Mucenic Roman, diaconul

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Platon

Sfânta pomenirea ta lumea veseleşte, chemând pe toţi în preacinstita biserica ta, unde acum cu bucurie adunându-ne, cântăm cu cântări şi cu luminări. Pentru aceasta, Sfinte Platon, strigăm: izbăveşte de vrăjmaşi pe poporul tău, sfinte.

La 18 noiembrie în calendarul ortodox 2020 mai este pomenit

  • Sfântul Mucenic Zaheu, diaconul Bisericii Gadiri.
image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net