Calendar ortodox 2020, 19 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului

Ultima actualizare:

    Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnuluifoto: doxologia.ro
Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnuluifoto: doxologia.ro

Sfântul Apostol Iuda este prăznuit la data de 19 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Iuda este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 19 iunie. Post.

Sfântul Apostol Iuda se trăgea din seminţia lui David şi a lui Solomon şi a fost unul din cei 12 apostoli ai lui Hristos fiind unul din cei patru fii ai lui Iosif, logodnicul Mariei şi al Salomeei, prima soţie a acestuia. El mai este cunoscut şi ca Levi, care se tâlcuieşte “împreunat",  “din inimă" sau “ca un leu", deoarce la început nu a crezut că fiul Mariei este Mesia, dar după ce a înţeles i s-a alăturat din tot sufletul şi cu toată credinţa. El a mai fost numit şi Tadeu care înseamnă "lăudător" şi "mărturisitor" sau "sânii laptelui" şi nu trebuie confundat cu alt Tadeu care a fost în ceata celor 70 de apostoli. Sfântul Iuda a scris epistola sobornicească în Persia, în limba greacă, dialectul koine, către toţi credincioşi, o epistolă scurtă şi directă, plină de înţelegere şi învăţături folositoare. El arată că nu-i de ajuns să te lepezi de păgânism ca să fi creştin ci trebuie să faci şi fapte bune, vrednice de mântuire. Sfântul Iuda a suferit mult, a îndurat oboseală şi durere, a propovăduit Evanghelia fără odihnă în ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia şi Armenia, a încredinţat popoarele, a botezat şi a povăţuit pe mulţi ducând pe calea mântuirii. Pe când catehiza şi boteza prin regiunea Ararat întorcând pe mulţi de la închinarea la idoli a  fost capturat de păgâni, l-au torturat şi l-au crucificat, apoi a fost ucis cu săgeţi de necredincioşi şi a mers în ceruri să-şi ia cununa apostoliei de la însuşi Hristos.  

Troparul Sfântului Apostol Iuda, ruda Domnului

 Glasul 1Al lui Hristos frate şi mucenic tare, ştiindu-te pe tine, Sfinte Iuda, cu sfinţenie te lăudăm pe tine, cel ce ai călcat înşelăciunea şi credinţa ai păzit. Pentru aceasta astăzi preasfântă pomenirea ta prăznuind, dezlegare de păcate cu rugăciunile tale luăm.

Condacul Sfântului Apostol Iuda, ruda Domnului

 Glasul 1Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.Din rădăcină slăvită, Odraslă de Dumnezeu dăruită ai răsărit nouă, însuţi văzătorule al Domnului, apostole, al lui Dumnezeu frate, propovăduitorule al lui Hristos, preaînţelepte, hrănind toată lumea cu rodurile cuvintelor tale, cu credinţa Domnului, preafericite şi tăinuitorule al harului.Glasul al 2-leaPe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.Cu minte tare ucenic ales tu te-ai arătat şi stâlp neclintit Bisericii lui Hristos, neamurilor ai propovăduit cuvântul lui Hristos, învăţându-le să creadă într-o Dumnezeire, din care pricină ai şi fost preamărit şi ai primit harul vindecării, ca să vindeci neputinţele celor ce aleargă către tine, Apostole Iuda întru tot lăudate.

La 19 iunie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Zosima;
  • Cuviosul Părinte Zinon;
  • Sfântul Mucenic Asingrit;
  • Cuviosul Paisie cel Mare.
image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net