Calendar ortodox 2020, 2 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Mamant

Ultima actualizare:

    Sfântul Mucenic Mamantfoto: doxologia.ro
Sfântul Mucenic Mamantfoto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Mamant este prăznuit la data de 2 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Mamant este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 2 septembrie.

Sfântul Mucenic Mamant era de loc din Paflagonia. El s-a născut în închisoarea Gangra în timpul prigoanelor împotriva creştinilor iar părinţii săi se numeau Theodot şi Rufina. Părinţii săi au fost ucişi imediat după naşterea sa iar micul orfan a fost crescut de o văduvă de neam bun, Amia după numele ei. Abia la cinci ani Sfântul Mucenic Mamant a rostit primul cuvânt, mamă, de unde i se trage şi numele. La 15 ani i-a venit rândul lui la martiriu întrucât a refuzat să jertfească idolilor diavoleşti. Pentru fapta să a îndurat chinuri inimaginabile şi înfiorătoare. După ce au obosit să-l tortureze văzând că nu au nici un fel de succes l-au aruncat în mare, aproape de Cezareea dar un înger al Domnului l-a scos din apă şi l-a dus pe un munte înalt. Aici Sfântul a petrecut cu post şi rugăciune iar prin nevoinţele la care s-a supus de bunăvoie a ajuns aşa bineplăcut lui Dumnezeu încât animalele sălbatice îi dădeau ascultare. Viaţa lui a făcut să înflorească pustiul iar prin îngănduiniţa lui Dumnezeu caprele sălbatice veneau şi-l lăsau să le mulgă iar laptele îl dădea sărmanilor. Ura pentru creştinătate a prefectului oraşului l-a făcut să trimită pe ostaşi să-l aducă la judecată iar Sfântul Mucenic Mamant  s-a prezentat în faţa guvernatorului însoţit de un leu şi s-a prezentat ca fiind rob al lui Hristos. A refuzat iar  să aducă jertfă idolilor şi a fost supus la chinuri îngrozitoare apoi l-au străpuns cu suliţa în pântece. Rănit de moarte s-a retras într-o peşteră la marginea cetăţii unde şi-a dat duhul în mânile lui Dumnezeu. El este pomenit încă din anul 275, în Cezareea Capadociei, ca fiind martirizat în timpul domniei împăratului Aurelian (214-275)

Troparul Sfântului Mucenic Mamant

 Glasul al 4-leaMucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Mamant

 Glasul al 3-leaFecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.Cu toiagul care ţi s-a dat de la Dumnezeu, sfinte, păstoreşte poporul tău la păşune aducătoare de viaţă. Iar fiarele cele nevăzute şi sălbatice sfărâmă-le sub picioarele celor ce te laudă pe tine. Că toţi, cei ce suntem în primejdii, te avem pe tine, Sfinte Mamant, părtinitor fierbinte.

La 2 septembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii şi Drepţii Eleazar şi Fineas, preoţi ai Vechiului Legâmant;
  • Sfinţii 3.628 de Mucenici din Nicomidia;
  • Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595);
  • Sfântul Diomid;
  • Sfinţii Mucenici Aitala si Amun.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net