Calendar ortodox 2020, 20 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

Ultima actualizare:

    Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitulfoto: doxologia.ro
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitulfoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este prăznuit la data de 20 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 20 noiembrie. Zi de post.

Sfântul Grigorie s-a născut în una din cetăţile Decapoliei, Irinopolis. Tatăl lui, Serghie, era un păgân robit de patimile trupului. Mama sa, Maria, era credincioasă şi iubitoare de Dumnezeu. A mers la şcoală unde a învăţat cele ce-i erau de trebuinţă, dar mai multe a învăţat de la biserică unde a ascultat cuvinte mântuitoare şi pline de folosinţă dugovnicească. Gândul i s-a înăţat la cele cereşti iar cele pământeşti le-a urât de la început. La vârsta maturităţii familia a vrut să-i caute soţie dar el, fără să spună nimic, a plecat la mănăstire. După ce tatăl lui s-a prăpădit mama a plecat şi l-a căutat prin toate schiturile şi mănstirile iar când l-a găsit s-a bucurat. După ce a trecut printr-o mănăstire de eretici, pentru că era în floare în acele zile a doua etapă a ereziei iconoclaste, a ajuns într-o mănăstire unde egumen era un frate al mamei sale. Aici s-a nevoit cu post şi rugăciune timp de 14 ani.  El simte nevoia de a face şi altora bine aşa că pleacă spre Roma, pe drum făcea minuni, scotea demoni din oameni şi multe persoane stăpânite de duhuri necurate a salvat. A adormit întru Domnul la 20 noiembrie 842 şi la mormântul lui mulţi suferinzi s-au vindecat. După cucerirea Constantinopolului de către turci, moaştele sale ajung prin zona Serbiei, la un dregător turc care dorea să facă bani, înţelegând valoare moştelor pentru credincioşii creştini. Aşa că le-a scos la mezat pentru cine voia să le cumpere, promiţând că le va da pentru o cantitate egală cu greutatea lor în aur. Evlaviosul boier Barbu Craioveanu a cerut să se cântărească  şi când le-a pus pe balanţă a fost nevoie de foarte puţin aur pentru a le putea cumpăra aşa că turcul care le vindea a exclamat:  “Creştin la creştin trage!” Astfel, moaştele Sfântului Grigorie au ajuns la mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, şi în anul 1656 au fost aşezate în racla lucrată de un meşter din Braşov.

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul al 3-leaChip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul al 3-leaFecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.Soare luminos pe tine Biserica te cunoaşte, care cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta prăznuim Dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, Preafericite Părinte, Înţelepte Grigorie.

Smerita rugăciune către Sfăntul Grigorie Decapolitul

"Chip te-ai facut înfrânării şi, prin dumnezeiescul Duh, pe toţi i-ai luminat; alergarea dreptei credinţe ai săvarşit-o şi, cu învăţăturile, lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi. Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare mila.Soare luminos, pe tine Biserica te cunoaşte, cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta, prăznuim dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, preafericite Părinte, înţelepte Grigorie."

La 20 noiembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Sfinţii Mucenici Nirsa, episcopul şi Iosif, ucenicul său;
  • Sfinţii Mucenici Isachie, Ioan şi Savorie;
  • Sfinţii Mucenici Gheitazet: Sfinţii fecioare Tecla, Vautha şi Denahida;
  • Sfinţii Mucenici Eustatie, Tespesie şi Anatolie;
  • Sfântul Teoctist Mărturisitorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net