Calendar ortodox 2020, 23 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţă

Ultima actualizare:

    Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţăicoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţăicoană de Gabriel Toma Chituc

Sfântul Mare mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţă este fi sărbătorit la 23 aprilie în Calendarul Ortodox. Sfântul Mare mucenic Gheorghe este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 23 aprilie.

Calendar ortodox 2020, 23 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

În vremea când Diocleţian a fost împărat avea un vrăjitor pe nume Apolon care î făcea profeţii care niciodată nu se împlineau dar el le credea cu tărie. De aceea când divolul Apolon i-a spus că din cauza creştinilor nu se împlinesc profeţiile sale el s-a mâniat foarte tare pe creştini şi el s-a umplut de mânie împotriva ce cred în Hristos şi a reînnoit prigoana care abia încetase.Sfântul Gheorghe era om de încredere al împăratului, ostaş viteaz şi cinstit, dar când a văzut prigoana şi cele ce se întâmplă şi-a împărţit aurul, argntul şi hainele şi a luat atitudine înaintea păgânului împărat mărturisindu-l pe Hristos. Împăratul l-a chinuit în fel şi chip şi când credea că l-a frânt Marele Mucenic acesta se ridica şi mai falnic şi mai puternic. Călăii care-l torturau au fugit la împărat cumprinşi de spaimă mare şi de uimire. Iar împăratul îi cerea să spună cu ce vrajă se apără şi nu este înfrânt de tot ce aruncă asupa lui, dar degeaba îi explica marele mucenic că Hristos îl apără căci iodolatrului nu-i venea să creadă. Iar când l-au dus pe Sfântul Gheorghe la templu să-i arate puterea idolilor aceştia s-au prăbuşit pe loc făcându-se fărâme. Chiar împărăteasa Alexandra a căzut a picioarele mucenicului mărturisindu-l pe Hristos iar împăratul mâniindu-se i-a trimis la locul de execuţie ca să fie tăiaţi cu sabia. Împărăteasa şi-a dat duhul în mânile Domului pe drum iar Sfântul Gheorghe a mulţumit lui Dumnezeu şi a cerut iertare pentru prigonitorii săi înainte să fie tăziat cu sabia.În urma unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru că săptămâna mare este perioadă de căinţă şi nu de veselie, slujba Sfântului şi Marelui Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință se va ţine în ziua de 29 aprilie a doua zi de Paşti.

Glasul al 4-lea

Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraţilor ajutător, purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Glasul al 4-leaCel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.Lucrat fiind de Dumnezeu, te-ai arătat lucrător preacinstit al dreptei credinţe, spicele virtuţilor adunându-ţi. Că semănând cu lacrimi, cu veselie seceri şi luptând cu sânge pe Hristos ai luat. Şi cu rugăciunile tale sfinte, dai tuturor iertare de greşeli.

La 23 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai este pomenit

  • Sfântul Mucenic Valerie
image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net