Calendar ortodox 2020, 31 octombrie. Sfinții zilei: Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul

Ultima actualizare:

    Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobulfoto: doxologia.ro
Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobulfoto: doxologia.ro

Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul la data de 31 octombrie în Calendarul ortodox. Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul sunt dintre sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 31 octombrie.

Sfântul Apostol Stahie a fost făcut episcop de către Sfântul Andrei şi împreună cu ridicat şi întocmit biserică  în Arghiropoli. A stâns în jurul său mulţi credincioşi care-i urmau învăţătura despre viaţa mântuitoare. A păstorit şi a nevoit spre mântuire timp de 16 ani, apoi a adormit întru Domnul.   Sfinţii Urban şi Amplie au fost făcuţi episcopi tot de cei întâi chemat, Sf Apostol Andrei. Urban în Macedonia şi Amplie în Diospoli propovădiuau pe Iisus Hristos şi dovedeau înşelăciunea idolilor păgâni. Au fost ucişi de păgâni pentru sârguinţa lor primind coroana muceniciei. Narcis a fost episcop îm Atena, Apelie în Ieraclia şi Aristobul în Britania unde fiecare în parte propovăduiau Evanghelia lui Iisus Hristos şi şi-au dat sufletele fericite în mâinile Domnului după multe osteneli şi suferinţe.

Troparul Sfinţilor Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis

Glasul al 3-lea

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinţilor Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis

Glasul al 8-leaCa niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.Ca nişte sfinţite vistierii ale Preasfântului Duh şi raze ale Soarelui Măririi, după datorie, să lăudăm pe Înţelepţii Apostoli, pe Apeles, pe Urban şi pe Aristobul, pe Amplie, pe Narcis şi pe Stahie, pe care i-a adunat harul Dumnezeului nostru.

Calendar ortodox 2020, 31 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Mucenic Epimah

Sfântul Mucenic Epimah s-a născut în Egipt din părinţi creştini. De mic l-a iubit pe Dumnezeu şi se identifica pe sine cu Sf Ioan Botezătorul şi de aceea a petrecut mult timp în singurătate în muntele Pilisiului. Nu avea cine să-l povăţuiască în viaţă aşa că cel ce o făcea era chiar Duhul Sfânt. Şi după ce a trăit el vreme îndelungată în pustiu a nevoit şi a ostenit a aflat că în Alexandria creştinii sunt chinuiţi de păgâni şi din această cauză mulţi fug  în munţi sau se ascund în pustietăţi iar alţii se leapădă de Hristos. De aceea el a părăsit pustiul şi s-a dus degrabă la Alexandria căutând să pătimească până la capăt din dragoste pentru Hristos.Acolo l-a găsit pe guvernator stând la judecată şi condamnând la tortură oameni a căror singură vină era că erau creştini şi se închinau la cruce.  Cuprins de râvnă a sărit să-l atace iar guvernatorul a fost uimit de o acţiune aşa de nesăbuită aşa că a poruncit să fie întemniţat.  Numai că din acel moment nici unul din cei din temniţă, îmbărbătaţi de sfântul Epimach nu au mai renunţat la credinţă şi îndurau chinurile cântând psalmi şi spunând rugăciuni. Când i-a venit rândul sfântului acesta se ruga de torţionari să-l chinuie cât mai tare şi cât mai mult pentru a merita Împărăţia Cerurilor. Sângele care sărea din trupul lui chinuit îi vindeca pe cei pe care-i stropea  iar aceştia strigau “Mare este Dumnezeul pe Care pătimitorul acesta îl mărturisește". După chinuri l-au decapitat iar sfântul şi-a pus sufletul în mânile lui Hristos, pentru care a pătimit.

Troparul Sfântului Mucenic Epimah

Glasul al 4-leaMucenicul Tău, Doamne, Epimah, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

La 31 octombrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Iacob, episcopul Megdoniei
  • Cuvioşii Părinţi  Spiridon şi Nicodim, prescuarii de la Pecerska
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net