Ajunul Bobotezei, Sfinţii Mucenici Teotempt şi Teonas sunt prăznuiţi la data de 5 ianuarie în Calendarul ortodox. Ajunul Bobotezei, Sfinţii Mucenici Teotempt şi Teonas sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 5 ianuarie.


Calendar ortodox 2020, 5 ianuarie. Ajunul Bobotezei

Conform canonului 1 dat de Sfântul Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ţine post negru. Atunci, în secolul al IV-lea, catehumenii se pregăteau pentru primirea botezului de a doua zi. Sfântul Sava îndulceşte un pic spunând că dacă Ajunul Bobotezei cade sâmbăta sau duminica se va ţine post, dar nu negru. Agheasma mare se gustă timp de 8 zile, de la Bobotează la 14 ianuarie inclusiv.

Calendar ortodox 2020, 5 ianuarie. Sfânţii Mucenici Teotempt  şi Teonas

Teotempt a fost episcop în Nicomidia în vremea prigoanei creştinilor dezlănţuită de împăratul Diocleţian. El a suferit pentru că-l mărturisea pe Hristos şi pentru că a refuzat să aducă jertfă zeului Apolo. Împăratul a poruncit să fie închis într-un cuptor încins dar în loc să moară l-au găsit a doua zi, nevătămat, cântând psalmi şi aducând slavă lui Dumnezeu. Atunci împăratul a poruncit să fie aruncat în temniţă, fără hrană şi fără apă, să moară acolo. Dar după 21 de zile l-au găsit viu, vesel şi sătul ca şi cum ar fi participat la un ospăţ. Atunci i-au scos un ochi şi i l-au pus în palmă, apoi l-au întemniţat iar. A venit o lumină mare şi i-a vindecat ochiul. Când a aflat împăratul s-a mâniat tare şi dat sfoară în ţară să fie adus un vrăjitor care să poată si înfrângă pe creştin. A venit tocmai din Egipt un vrăjitor puternic pe numele lui Teonas care mai întâi a despicat doar cu vorbe un taur în două, iar când a văzut împăratul a văzut a fost convins că-l va dovedi pe Teotempt. Puşi faţă în faţă, vrăjitorul Teonas ia promis că va trece la creştinism dacă nu va putea să-l doboare. I-a preparat două turte din făină fermecată iar Teotempt le-a mâncat de parcă ar fi fost miere. Apoi i-a dat să bea apă otrăvită şi a invocat tot felul de demoni să o facă şi mai ortăvitoare iar Teotempt a băut-o şi a rămas nevătămat. Teonas atunci a căzut în genunchi şi a zis cu voce tare: “Cred în Cel răstignit”. Împăratul s-a tulburat foarte tare şi i-a aruncat pe amândoi în închisoare, unde Teonas a a primit învăţătura şi a fost botezat. Apoi împăratul a dat ordin să fie torturat Teotempt în fel şi chip dar sfântul a stat drept în faţa lui până când acesta nu a mai suportat şi a dat ordin să-i taie capul, iar sfântul a îngenunchiat şi a mulţumit sfintei treimi înainte de a îşi da duhul. Sfântul Teonas, vrăjitorul care a crezut în Hristos, a fost îngropat de viu iar pământul a fost călcat de cai.

Troparul Sfinţilor Mucenici Teopempt şi Teonas

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule

La 5 ianuarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Sinclitichia;
  • Sfântul Cuvios Grigorie din Acrita;
  • Sfânta Cuvioasă Apolinaria, fecioara;
  • Sfântul Cuvios Fostirie;
  • Sfântul Mucenic Sais;
  • Sfântul Mucenic Teoid;
  • Sfânta Cuvioasă Domnina;
  • Sfânta Cuvioase Tatiana;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Romano din Carpensia.
Loading...