Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah sunt prăznuiţi la data de 7 octombrie în calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 7 octombrie. Zi de post.


Calendar ortodox 2020, 7 octombrie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah

Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah au fost senatori ai Imperiului roman şi erau preţuiţi de împăratul Maximian (286-305) pentru curajul, înţelepciunea şi devotamentul de care dădeau dovadă. Deşi tăinuiau că sunt creştini împăratul a prins de veste şi i-a invitat să aducă jertfă în timpul unei ceremonii păgâneşti. Când aceştia au refuzat, împăratul, plin de furie, le-a smuls însemnele militare a pus să fie dezbrăcaţi şi îmbrăcaţi în haine muiereşti, după care i-a pus în lanţuri şi i-a plimbat prin oraş pentru a fi batjocoriţi. După câteva zile i-a trimis legaţi la Antioh guvernator în estul imperiului. Acesta pentru că le era dator, i-a implorat să abjure de la credinţa creştină ca să nu fie nevoit să-i tortureze dar refuzul primit l-a mâniat foarte. Sfântul mucenic Vah a fost bătut cumplit până când tot trupul i-a fost zdrobit în totalitate iar sufletul său a fost luat de îngeri şi dus înaintea Domnului, iar trupul a fost aruncat la gunoi pentru a fi mâncat de câini. Câţiva creştini evlavioşi l-au recuperat însă şi l-au înmormântat cu cinstea cuvenită. Sfântul Serghie a fust încălţat cu sandale de fier ce aveau cuie pe talpa şi obligat să meargă pe jos până în Mesopotamia. Acolo, în cetatea Rosapha, i-a fost tăiat capul în anul 303. Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah au fost ocrotitori ai armatei bizantine alături de Sfinţii Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Dimitrie, Gheorghe şi Procopie.

Troparul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah

 Glasul al 3-lea
Pe cei ce după fire nu au fost fraţi de trup, pe aceştia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frăţeşte până la sânge i-a făcut, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi pe Vah, cinstită şi credincioasă pereche. Fără de arme şi fără de haine în locul nevoinţei pe vrăjmaşul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.

Condacul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah

 Glasul al 2-lea
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.
Mintea asupra vrăjmaşilor bărbăteşte v-aţi într-armat, surpând toată înşelăciunea lor; şi biruinţă de sus luând, mucenici prealăudaţi, cu un cuget strigaţi: bine şi frumos este a fi împreună cu Hristos.

 La 7 octombrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Iulian, preotul, şi Chesarie, diaconul;
  • Sfântul Leontie, consulul;
  • Sfinţii Mucenici Eusebiu, preotul, şi Felix;
  • 99 de cuvioşi părinţi care s-au nevoit în Insula Creta;
  • Sfântul Mucenic Polihronie.
 
 
Loading...