Calendar ortodox 2020, 7 octombrie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah

Ultima actualizare:

    Sfinţii Mucenici Serghie şi Vahfoto: doxologia.ro
Sfinţii Mucenici Serghie şi Vahfoto: doxologia.ro

Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah sunt prăznuiţi la data de 7 octombrie în calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 7 octombrie. Zi de post.

Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah au fost senatori ai Imperiului roman şi erau preţuiţi de împăratul Maximian (286-305) pentru curajul, înţelepciunea şi devotamentul de care dădeau dovadă. Deşi tăinuiau că sunt creştini împăratul a prins de veste şi i-a invitat să aducă jertfă în timpul unei ceremonii păgâneşti. Când aceştia au refuzat, împăratul, plin de furie, le-a smuls însemnele militare a pus să fie dezbrăcaţi şi îmbrăcaţi în haine muiereşti, după care i-a pus în lanţuri şi i-a plimbat prin oraş pentru a fi batjocoriţi. După câteva zile i-a trimis legaţi la Antioh guvernator în estul imperiului. Acesta pentru că le era dator, i-a implorat să abjure de la credinţa creştină ca să nu fie nevoit să-i tortureze dar refuzul primit l-a mâniat foarte. Sfântul mucenic Vah a fost bătut cumplit până când tot trupul i-a fost zdrobit în totalitate iar sufletul său a fost luat de îngeri şi dus înaintea Domnului, iar trupul a fost aruncat la gunoi pentru a fi mâncat de câini. Câţiva creştini evlavioşi l-au recuperat însă şi l-au înmormântat cu cinstea cuvenită. Sfântul Serghie a fust încălţat cu sandale de fier ce aveau cuie pe talpa şi obligat să meargă pe jos până în Mesopotamia. Acolo, în cetatea Rosapha, i-a fost tăiat capul în anul 303. Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah au fost ocrotitori ai armatei bizantine alături de Sfinţii Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Dimitrie, Gheorghe şi Procopie.

Troparul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah

 Glasul al 3-leaPe cei ce după fire nu au fost fraţi de trup, pe aceştia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frăţeşte până la sânge i-a făcut, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi pe Vah, cinstită şi credincioasă pereche. Fără de arme şi fără de haine în locul nevoinţei pe vrăjmaşul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.

Condacul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah

 Glasul al 2-leaCele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.Mintea asupra vrăjmaşilor bărbăteşte v-aţi într-armat, surpând toată înşelăciunea lor; şi biruinţă de sus luând, mucenici prealăudaţi, cu un cuget strigaţi: bine şi frumos este a fi împreună cu Hristos.

 La 7 octombrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Iulian, preotul, şi Chesarie, diaconul;
  • Sfântul Leontie, consulul;
  • Sfinţii Mucenici Eusebiu, preotul, şi Felix;
  • 99 de cuvioşi părinţi care s-au nevoit în Insula Creta;
  • Sfântul Mucenic Polihronie.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net