Sfânta Cuvioasă Pelaghia este prăznuită la data de 8 octombrie în calendarul ortodox. Sfânta Cuvioasă Pelaghia sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 8 octombrie.


Calendar ortodox 2020, 8 octombrie. Sfinţii zilei. Sfânta Cuvioasă Pelaghia

Sfânta Cuvioasă Pelaghia s-a născut într-o familie de păgâni şi a primit numele de Margareta. Ea a ajuns să fie cunoscută pentru frumuseţea ei neasemuită, pentru averea ei dar mai ales pentru viaţa desfrânată pe care o ducea. Când sfântul Sinod s-a ţinut în Antiohia, Sfântul Non episcopul Edesei ţinea o cuvântare pe scările de la intrarea bisericii Sfântului Iulian Martirul. Prin faţa bisericii a trecut Margareta cu alaiul ei, îmbrăcată provocator ca o curtezană, şi episcopii au întors capetele jenaţi doar sfântul Non a urmărit-o cu privirea  până ce a ieşit din raza lui vizuală apoi i-a întrebat pe episcopi: “Nu v-a plăcut frumuseţea acelei femei?” Episcopii au tăcut încurcaţi de întrebare dar Sfântul Non a continuat: “Cred că Dumnezeu ne-a trimis-o să ne dea o lecţie. Ea se străduieşte atât de mult ca să se păstreze frumoasă iar noi ne străduim prea puţin în a ne îngriji de episcopiile noastre şi chiar de propriile noastre suflete”. După câteva zile, la aceeaşi biserică, Margareta a auzit predica sfântului Non despre înficoşata judecată a lui Dumnezeu şi despre pedeapsa celor păcătoşi. Cuvintele au lovit-o exact unde o durea mai tare şi în acel moment s-a căit de toate păcatele ei şi căzând înaintea sfântului a cerut botezul. Ea a primit la botez numele de Pelaghia, şi-a dăruit toată averea bisericii spre a fi împărţită săracilor, s-a îmbărcat în haine bărbăteşti şi a părăsit oraşul. A mers la Ierusalim, a găsit o peşteră în Muntele Măslinilor, a trăit ca un sihastru, fiind cunoscută şi cinstită ca Pelaghie  “călugărul fără barbă”. După încă vreo trei ani a trecut pe acolo Iacob, diacon al sfântului Non şi a ajuns la chilia ei chiar când Pelaghia trecea la cele veşnice, şi când s-a descoperit că era femeie. Sfânta Pelaghia a adormit în pace în anul 461.

Troparul Sfintei Cuvioase Pelaghia

 Glasul al 8-lea
Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Pelaghia, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Pelaghia

 Glasul al 2-lea
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare
Trupul tău cu posturi topindu-ţi, cu rugăciuni neadormite pe Ziditorul ai rugat, ca să iei iertare desăvârşită pentru faptele tale; şi ai şi luat cu adevărat, cuvioasă, alergând pe calea pocăinţei.

 La 7 octombrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Mucenic Ignatie;
  • Sfânta Cuvioasă Taisia; 
  • Cuviosul Nou Mucenic Ignatie Athonitul.
 
 
Loading...