Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului. La 24 februarie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui


Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna februarie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2020, luna februarie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Întâmpinarea Domnului. Data: 2 februarie

Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos este praznicul luinii februarie şi are legătură cu firea omenească a lui Dumnezeu întrupat. Pruncul Iisus este dus la Templu de către Fecioara Maria mama sa şi de către dreptul Iosif pentru a respecta Legea, care prevedea ca orice întâi născut băiat să fie dus şi închinat lui Dumnezeu, practic pruncul devenea proprietatea lui Dumnezeu, pus în slujba Celui PreaÎnalt. Tot atunci se făcea şi curăţirea mamei. La Templu au fost întâmpinaţi de dreptul Simeon şi prorociţa Ana. Dreptul Simeon era un învăţat care făcuse parte dintre cei 70 care trudiseră la traducerea Vechii Lege în limba greacă, pentru evreii din diaspora care nu mai cunoşteau ebraica, ci vorbeau în dialectul popular grec, koine. El atunci când a ajuns la textul din Isaia “Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu” a înlocuit termenul fecioară cu cel de femeie. Pentru necredinţa lui Dumnezeu l-a pedepsit să nu moară până ce nu-l va vedea cu ochii săi pe Mesia. Când l-a luat îm braţe a rostit rugăciune “Acum slobozeşte în pace pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, că văzură ochii mei mântuirea Ta pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, Lumină spre descoperire neamurilor şi slavă poporului Tău Israel“ “ (Luca 2, 29-32). Astfel Simon, deşi era poate cel mai bătrân om din vremea sa nu cere să fie eliberat pentru că era bătrâns au obosit, ci pentru că se simţea împlinit şi va pleca pe lumea celalată pentru a vesti morţilor că fiul lui Dumnezeu s-a întrupat.

Săptămâna albă. Data: 24 februarie

Duminica Înficoşătoarei Judecăţi din 23 februarie este ziua în care creştinii ortodocşi din toată lumea lasă sec la carne. Urmează o săptămână de pregătire a celui mai greu post de peste an care începe la 2 martie, 1 martie, Duminica izgonirii din Rai a lui Adam şi Eva, fiind Lăsata Secului la ouă, lapte, brânză şi alte produse din lapte.

Sfinți cu cruce neagră în luna februarie, în Calendarul ortodox 2020

  • 10 februarie, sfântul Haralambie;
  • 24 februarie, Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 29 februarie, Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman.
 
 
Loading...