Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna octombrie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele.


Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna octombrie

Luna octombrie debuteaz cu un praznic însemnat cu cruce roşie în calendar, chiar în prima zi fiind Acoperământul Macii Domnului, spre sfârşitul, umat apoi de trei praznice importante şi dragi poporului Român: ✝ Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, 14 octombrie, ✝ Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, la 26 octombrie şi ziua următoare, la 27 octmombrie, ✝ Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală.

Acoperământul Macii Domnului: 1 Octombrie

La Acoperământul Macii Domnului se prăznuieşte arătarea Maicii Domnului credincioşilor care se rugau pentru izbăvirea Constantinopolului care era asediat de slav în anul 911. Maica Domnului a intrat în mijlocul bisericii, a îngenuncheat şă s-a rugat cu chipul plin de lacrimi vreme îndelungată, apoi s-a ridicat şi şi-a întins peste toţi cei prezenţi maforionul adică acoperământul.

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași: 14 octombrie

Anul acesta s-au împlinit 378 de ani de când domnitorul Moldovei, Vasile Lupu a primit în dar Moaştele Sfintei Parascheva din partea patriarhului Macarie al Antiohiei şi le-a aşezat spre cinstire ala Mănăstirea Trei Ierarhi de unde au fost transferate la Catedrala Metropolitană. Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea şi a trecut la Domnul în anul 1050 pe când avea 27 de ani. Şi de atunci nenumărate minuni s-au înfăptuit şi încă se mai înfăptuiesc la moaştele sale.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir: 26 octombrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir ale cărui moaşte se află în biserica din Tesalonic care a fost clădită pe locul unde a fost martirizat. El este cinstit în mod special pe către toţi credincioşii mai ales pentru minunile sale şi pentru trecerea pe care o are înaintea lui Dumnezeu.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor: 27 octombrie

De când au ajuns la noi în ţară, în anul 1774, moaştele sfântului Dimitrie cel Nou au fost sprijin şi mângâiere pentru toţi cei care cer sfinţilor mijlocire înaintea lui Dumnezeu. Prin lucrarea sa ştiinţa nu poate cuprinde şi nici explica raţionamente sau teorii care să explice minunile care se petrec în preajma moştelor sale.

Sărbători cu cruce neagră în luna octombrie, în Calendarul ortodox 2020

  • 1 octombrie: ✝ Sfântul Cuvios Chiriac de la Bisericani; ✝ Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani;
  • 5 octombrie: ✝ Sfântul Cuvios Misail de la Mănăstirea Turnu; ✝ Sfântul Cuvios Daniil de la Mănăstirea Turnu;
  • 7 octombrie: ✝ Sfântul Mare Mucenic Serghie; ✝ Sfântul Mare Mucenic Vah;
  • 13 octombrie: ✝ Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași
  • 21 octombrie: ✝ Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion; ✝ Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofronie; ✝ Sfântul Mucenic Oprea; ✝ Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș; ✝ Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel;
  • 28 octombrie: ✝ Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.
 
 
Loading...