Calendar ortodox 2021, 14 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Elisei

Ultima actualizare:

    Sfântul Proroc Eliseifoto: Doxologia.ro
Sfântul Proroc Eliseifoto: Doxologia.ro

Sfântul Proroc Elisei este prăznuit la data de 14 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Elisei este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 14 iunie.

Calendar ortodox 2021, 14 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Elisei

Sfântul Proroc Elisei era fiul lui Safat din seminţia lui Ruvim şi era născut în cetatea Avelmeula.  În ceasul naşteri lui o viţică de aur, la care aduceau jertfe nişte israelieni care se întorseseră de la Dumnezeu – a mugit atât de tare de s-a auzit în Ierusalim. El şi-a dus viaţa în curăţie şi era plăcut lui Dumnezeu. Într-o zi când ara pământul a primit poruncă să-i urmeze lui Ilie, iar Sfântul Proroc Ilie care se afla în muntele Horeb vorbind cu Dumnezeu  a primit poruncă să-l ungă pe Elisei urmaş al său. Elisei a jertfit cei doi boi cu care ara iar din plugul de lemn a făcut foc şi i-a ospătat pe prieteni şi familia sa iar apoi a plecat în căutarea lui Ilie. Elisei a fost martor când Sfântul Ilie a fost luat pe sus de carul de foc, a primit din ceruri cojocul lui Ilie şi a despărţit cu el apa Iordanului. Multe minuni a făcut profetul Elisei, a curăţat de amăreală apele din Ierihon care nu mai puteau fi băute, a umplut cu apă tranşeele de apărare ale Moabiţilor, a înmulţit untdelemnul din vasele văduvei cele sărace până nu a mai avut nici un vas gol. O femeie din Soman a primit răsplată pentru faptul că-l găzduia pe Elisei prunc în pântecele său, dar pruncul a murit înainte să împlinească un an dar femeia a luat curaj şi a mers ea la Elisei şi i-a spus ce s-a întâmplat. Elisei a întors din moarte copilul spre slava lui Dumnezeu, a hrănit 120 de oameni cu 12 pâini mici dar mai ales a ajutat în multe războaie poporul lui Israel şi a vindecat mulţi leproşi. Multe din profeţiile lui s-au împlinit după ce a murit în jurul anului 839 înainte de Hristos. 

Troparul Sfântului Proroc Elisei

 Glasul al 4-lea

Cel care a fost înger în trup, temeiul prorocilor, al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos, Ilie măritul, care a trimis de sus lui Elisei dar, bolile goneşte şi pe cei leproşi curăţeşte. Pentru aceasta şi celor care-l cinstesc pe el le izvorăşte tămăduiri.

Condacul Sfântului Proroc Elisei

 Glasul al 3-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Îndoit har luând de la Duhul, proroc minunat te-ai arătat tuturor marginilor, pe cei care te laudă pe tine izbăvindu-i din primejdii şi dăruind harul minunilor tale celor care aleargă la tine cu credinţă şi strigă: Bucură-te, prorocule minunate.

La 14 iunie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Metodie, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfânta Cuvioasă Iulita;
  • Sfântul Cuvios Nifon;
  • Sfântul Sfinţit Mucenic Chiril, episcopul Gortinei (Cipru);
  • Fericitul Augustin;
  • Fericitul Ieronim.
image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net