Calendar ortodox 2021, 25 septembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Preacuvioasă Eufrosina

Ultima actualizare:

    Sfânta Preacuvioasă Eufrosinafoto: Doxologia.ro
Sfânta Preacuvioasă Eufrosinafoto: Doxologia.ro

Sfânta Preacuvioasă Eufrosina este prăznuită la data de 25 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta Preacuvioasă Eufrosina este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 25 septembrie.

Sfânta Preacuvioasă Eufrosina a fost fiica lui Pafnutie, om puternic, slăvit şi credincios, la începutul secolului al 5-lea. A fost crescută în credinţa creştină şi când a ajuns la 18 ani tatăl ei a logodit-o cu un tânăr foarte bogat, deşi ea nu era de acord deloc cu această logodnă. Pentru a scăpa de însoţirea împotriva dorinţei ei, a îmbrăcat haine bărbăteşti şi a plecat de acasă ascunzându-se într-o mănăsire unde le-a spus că este un eunuc al împăratului Teodosie, alegându-şi numele de Smarald. Cu ajutorul lui Dumnezeu a fost primită în obştea monahală unde a trăit nevoindu-se cu toţi monahii timp de 38 de ani, fără ca cineva să măcar să bănuie că este femeie. Tatăl ei, Pafnutie, a căutat-o pe fiica lui pierdută de-a lungul şi de-a latul pământului dar nu a găsit-o şi a ajuns şi la mănăstirea unde se nevoia Smarald. Pafnutie a împărtăşit durerea lui stareţului care l-a îndrumat la Smarald pentru a găsi mângâiere, credinţă şi nădejde. Eufrosina l-a recunoscut imediat pe tatăl ei, dar Pafnutie nu şi-a recunoscut fiica în Smarald. Atunci când Eufrosina a simţit că i se apropie sfârşitul, a trimis după tatăl ei descoperindu-i cine este ea şi dându-i acestuia pacea pe care o căuta, apoi şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, mirele ei. Pafnutie, a fost copleşit de bucuria regăsirii ficei pierdute, a împărţit toată averea pe care o avea săracilor şi a intrat el însuşi la mănăstire, lund asupra sa nevoinţele de bună voie şi a primit nu numai chilia şi rogojina preacuvioasei ci şi râvna şi virtutea iubitei lui fiice. Ava Pafnutie s-a nevoit 10 ani de zile şi apoi s-a alăturat fiicei sale în împărăţia lui Dumnezeu.

Troparul Sfintei Cuvioase Eufrosina

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Eufrosina

 Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Dorind să câştigi viaţa cea de sus, desfătarea cea de jos ai părăsit-o de tot şi te-ai amestecat între bărbaţi, Preafrumoasă Eufrosina, ceea ce pentru Mirele tău Hristos ai defăimat pe logodnicul cel vremelnic.

La 25 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Serghie de Radonej;
  • Sfântul Mucenic Pafnutie Egipteanul;
  • Sfântul Pafnutie anahoretul;
  • Sfinţii Mucenici Pavel şi Tatis, cu fiii lor.
image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net