Calendar ortodox 2021, 29 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Calinic

Ultima actualizare:

    Calendar ortodox 2021, 29 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Calinicfoto: Doxologia.ro
Calendar ortodox 2021, 29 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Calinicfoto: Doxologia.ro

Sfântul Mucenic Calinic este prăznuit la data de 29 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Calinic este între sfinţii zile cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 29 iulie.

Sfântul Mucenic Calinic s-a născut în ţinutul Ciciliei şi a fost crescut în sfânta religie creştină. El vedea în jurul lui din cauza prigoanelor sau alte motive cum oamenii se lepădau de Hristos apropiinduse de păgânism, întunecându-se de demonica înşelare, credeau în idolii plăsmuiţi de mâini omeneşti şi aduceau jertfe spurcate demonilor. Calinic nu mai putea de mila lor şi a început a îi învăţa şi a le arăta adevărul, pe unii reuşind să-i întoarcă din rătăcirea lor. Aflat în căutare sufletelor omeneşti ce se vor mântuite a ajuns în cetatea Galatiei, Acira. Acolo a fost prins şi acuzat de aducerea veştilor cele bune despre Hristos şi dat pe mâna slujitorului diavolilor numit Sacherdon. Acesta l-a iscodit pe Calinic care i-a dat răspunsuri adevărate pe care păgânii refuzau să le recunoască. Atunci călăul a dat poruncă să fie biciuit şi l-au bătut până au obosit. Apoi l-au torturat cu cele mai groaznice instrumente de fier pe care le aveau dar sfântul Calinic îi sfida cu vorba rugându-se la Dumnezeul cel Viu. Apoi l-au încălţat cu opinci de fier ce aveau piroane în talpă şi l-au pus să alerge mânat de soldaţi până la cetatea vecină. El alerga de întrecea caii şi durere în picioare nu simţea. Ba mai mult, când ostaşii au făcut popas nu aveau apă să bea, iar sfântul s-a rugat la Iisus Hristos şi din piatră a izvorât apa de şi-au ostoit setea şi soldaţii şi caii lor, iar izvorul acela mai curge şi în ziua de astăzi. Pentru că le era frică de guvernator şi cu toate că au văzut cu ochii lor minunile săvârşite au făcut focul în cuptor aşa cum era porunca, iar sfântul şi-a spus rugăciunile, şi-a făcut semnul crucii şi a intrat de bună voie şi cu veselie în vâlvătaie, iar în mijloc s-a culcat şi şi-a dat sufletul în mâna lui Dumenzeu. Când cuptorul s-a stins cinstitul său trup era fără nici o vătămare iar credincioşii l-au luat şi l-au îngropat cu cinstea cuvenită.

Troparul Sfântului Mucenic Calinic

 Glasul al 4-leaMucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Calinic

 Glasul al 2-leaCele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.Cele de sus frumoase, după vrednicie, acum le-ai moştenit, căci, de dragostea lui Hristos aprinzându-te, Sfinte Calinic, asupra focului prin aceasta bărbăteşte ai îndrăznit. Aceluia şi acum stându-I înainte, nu înceta să te rogi pentru noi toţi.

La 29 iulie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Muceniţă Teodota, împreună cu fiii săi;
  • Sfântul Mucenic Mamant;
  • Sfântul Mucenic Vasilisc;
  • Sfântul Constantin, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Ioan ostaşul;
  • Sfinţii Mucenici Veniamin şi Virie;
  • Binecredinciosului împărat Teodosie cel Tânăr;
  • Sfântul Mucenic Eustatie din Mtskheta.
image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net