Calendar ortodox 2021, 30 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei celei Mari

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei celei Marifoto: Doxologia.ro
Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei celei Marifoto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul Armeniei celei Mari este prăznuit la data de 30 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Grigorie este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 30 septembrie.

Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei celei Mari, era din neamul regilor Arsacizi ai Armeniei. Tatăl său, Anac, după ce a fost de folos regelui Khosrov s-a apropiat de el cu viclenie, l-a ucis dorind puterea pentru el, dar nu a reuşit şi a fost condamnat la moarte împreună cu toată familia lui. Grigorie era copil mic şi de aceea a fost scăpat de protectorii lui Sofia şi Yevtagh care l-au luat cu ei în Cezareea Capadociei, unde l-au încredinţa spre a fi educat unui preot creştin pe nume Firmilian. Grigorie s-a căsătorit şi a avut doi copii, Bardanes şi Aristakes iar când Tiridat fiul lui Khosrov a ajuns rege Grigorie s-a întors în ţara natală şi i-a slujit cu credinţă. Când Tiridat a aflat că Grigorie este creştin i-a cerut să slujească idolilor şi lovindu-se de refuzul său l-a torturat şi apoi l-a aruncat într-o groapă cu şerpi şi vipere ce există şi astăzi sub biserica Khor din Virap, groapa în care sfântul a suferit vreme de 15 ani. În anul 297 ticălosul de Tiridat a distrus mănăstirea Sfintelor Gaiani şi Ripsima şi a ucis toate măicuţele şi surorile care se nevoiau acolo şi drept pedeapsă Dumnezeu i-a luat minţile. Sora lui a avut un vis care-i spunea că numai Grigorie îl poate vindeca. După vindecarea minunată Tiridat a trecut la credinţa creştină şi a dat decret prin care orice armean doreşte poate îmbrăţişa creştinismul fără să sufere vreo constrângere. Grigorie a fost numit patriarh şi fiul său, care i-a urmat la tron, a fost printre cei 318 Sfinţi Părinţi care au participat la primul sinod de la Niceea. Sfântul Grigorie s-a retras într-o peşteră pe muntele Sebuch unde şi-a petrecut restul vieţii până în anul 335 iar trupul său a fost găsit de nişte păstori. 

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei

 Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Ierarhe Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei

 Glasul al 2-lea 

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Pe cel mărit şi ierarh, ca pe un nevoitor al adevărului, astăzi să-l lăudăm toţi cu cântări şi cu imne de laude; pe păstorul şi învăţătorul cel priveghelnic, pe Sfântul Grigorie Luminătorul a toată lumea, căci se roagă lui Hristos să ne mântuim noi.

La 30 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfintele Muceniţe Ripsimia, Gaiani şi alte treizeci şi două de cuvioase muceniţe femei şi fecioare;
  • Sfinţii şaptezeci de mucenici, cărora li s-au tăiat capetele împreună cu Sfânta Ripsimia;
  • Sfântul Mucenic Stratonic;
  • Sfântul Mucenic Mardonie;
image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net