Calendar ortodox 2021, 4 mai. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniţă Pelaghia

Ultima actualizare:

    Sfânta Muceniţă Pelaghiafoto: Doxologia.ro
Sfânta Muceniţă Pelaghiafoto: Doxologia.ro

Hristos a Înviat! Sfânta Muceniţă Pelaghia este prăznuită la data de 4 mai în calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Pelaghia este între sfinţii zilei sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 4 mai. A treia zi de Paști.

În vremea prigoanelor dezlănţuite de împăratul Diocleţian împotriva creştinilor mulţi fugeau din oraşe de mâna tiranului dar cei mai tari în crednţă rămâneau şi se rugau în biserici aducând slavă lui Dumnezeu şi rugându-se pentruîntărirea nevoinţelor. În acele vremuri tulburi în cetatea Ciciliei din Tars păstorea episcopul Clinon care pe mulţi elini îi convertea şi îi boteza creştini. Împăratul a prins şi el de veste de faptele lui Clinon dar nu reuşea să-l prindă deoarece el nu stătea pe loc ci se nevoia clătorind pe la toţi creştinii pe care-i ştia şi care se ascundeau de frica urgiei. Tot atunci a prins dragoste de Hristos şi Pelanghia, fecioară de neam bun şi bogat, frumoasă şi înţeleaptă, şi a hotărât în sinea ei ca numai lui să-i fie mireasă dar nu reuşea să-l întâlnească pe episcop să se boteze şi să devină mireasa mireului ceresc care este fără de moarte. Fiul împăratului a aflat de frumuseţea Pelaghiei şi a cerut-o de la mama ei să o ia de nevastă, dar ea l-a refuzat spunându-i că s-a “logodit cu Fiul lui Dumnezeu, cu Împăratul cel fără de moarte". Pelaghia a cerut îngăduinţa mamei sale să meargă în vizită la doica ei cu daruri şi însoţită de slugi a plecat.  Când trecea pe lângă un munte împădurit un om le-a ieşi în întâmpinare şi s-a dovedit a fi chiar Clinon, episcopul creştinilor. Atunci ea i-a dăruit toate podoabele ei spre a îi fi de folos şi a ajuta pe creştini

Troparul Sfintei Muceniţe Pelaghia din Tars

 Glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Pelaghia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește/mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Pelaghia din Tars

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Urând cele vremelnice, şi împărtăşindu-te de bunătăţile cele cereşti, pentru chinuire ai primit cunună, preacinstită Pelaghia, şi pâraiele sângiurilor ca un dar ai adus Stăpânului Hristos. Roagă-te să ne mântuiască pe noi din nevoi, cei ce cinstim pomenirea ta.

La 4 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin;
  • Sfântul Cuvios Ilarion, făcătorul de minuni;
  • Sfântul Cuvios Nichifor, egumenul Manastirii Midichia;
  • Sfântul Cuvios Nichifor Isihastul;
  • Sfântul Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;
  • Sfinţii Cuvioşi Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian şi Macrovie şi cei ce au mărturisit împreună cu ei în Schitopoli (Palestina).
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net