Calendar ortodox 2021, 7 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul foto: Doxologia.ro
Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul foto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei, este prăznuit la data de 6 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei, este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 5 aprilie. Zi de post.

Cuviosul Părinte Gheorghe l-a iubit pe Hristos de mic aşa că a îmbrăţişat viaţa călugărească şi a făcut numai fapte bune şi a avut numai gânduri smerite. L-a mărturisit pe Hristos în vremea urâtului împărat Leon Isaurul şi a îndurat prigoana şi tortura celor ce urau sfintele icoane. A fost ridicat în scaunul de arhiereu în cetatea Militinei în timpul drepţilor împăraţi Constantin şi Irina. Era milostiv hrănind pe cei înfometaţi şi prin înfrânările la care s-a supus Dumnezeu Hristos i-a dat darul tămăduirii, vindecând boli incurabile şi alungând duhuri necurate.  În vremea împăratului eretic Leon Armeanul a fost îndepărat din scaunul arhieresc după semne care s-au arătat şi în locul lui a fost pus episcop un eretic oarecare. A suferit prigoană şi exil în Herson pentru că a luptat pentru ca sfintele icoane să fie cinstite, iar biserica lui Dumnezeu să rămână împodobită.

Sfântul Gheorghe a petrecut în sughiun tot restul vieţii sale, făcând minuni cu darul lui Hristos. Când a venit vremea morţii lui, pe cer s-a arătat o stea foarte luminoasă care s-a văzut şi din insula Lezviei descoperind sfârşitul lui fericit. După aceea s-a aflat şi în Mitilinia ce către credincioşii care-i urmaseră că a murit, pentru că mult îl iubeau pe cel ce îi păstorise cu drag şi fapte bune, iar după sfârşitul său, la sfintele lui moaşte multe minuni s-au petrecut, mulţi găsindu-şi tămăduire şi alinare. 

Troparul Sfântului Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Dumnezeieşte într-armându-te cu curăţenia cea sufletească şi neîncetată rugăciune ţinând în mâini ca pe o suliţă, vitejeşte ai biruit cetele demonilor, Sfinte Părinte Gheorghe; cu osârdie roagă-te lui Hristos pentru noi toţi.

La 7 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Caliopie;
  • Sfânta Muceniţă Achilina şi două sute de sfinţi mucenici din Sinope;
  • Sfântului Mucenic Rufin, diaconul.
image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net